Arnika: Běloruské aktivistky byly po týdnu propuštěny z vazby

04.04.2017 17:28

Aktivistky z nevládní ekologické organizace EcoHome Maryna Dubina, Xenie Maljuková a Alena Dubovik byly po týdnu propuštěny z vězení. Policie je zatkla za účast na povolené demonstraci proti novému dekretu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který má trestat příživnictví. Za mřížemi však stále zůstává řada lidí, zejména novináři – mezi nimi i Kristyna Čerňavskaja. Tu policie zadržela ve chvíli, kdy balila oblečení pro zadržené aktivistky.

Arnika: Běloruské aktivistky byly po týdnu propuštěny z vazby
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„V Bělorusku nedošlo k frontálnímu násilí proti občanům řadu let. Proto také EU zrušila své ekonomické sankce. Zejména v posledních dvou letech se bývalá sovětská republika začala znovu sbližovat s Evropou a zdálo se, že tuhá totalita konečně povoluje. Jakmile se však objevily nové masové protesty, režim zareagoval tak jako vždy: brutálním násilím,“ říká Martin Skalský, vedoucí Arniky - Centra pro podporu občanů.

Na podporu vězněných aktivistek i dalších občanů vznikl podpůrný dopis, k němuž se připojily desítky nevládních organizací z celého světa. Vedle propuštění nespravedlivě odsouzených požaduje dopis obnovení svobody shromažďování, svobody slova a zastavení praxe svévolného zadržování občanů příslušníky různých policejních jednotek.

„Věříme, že solidarita nevládních organizací z jiných zemí světa uvězněným aktivistkám trochu pomohla. Je nicméně jasné, že kolegové v Bělorusku nyní budou mít nyní ztížené podmínky pro práci a potřebují podporu. Proto Arnika z prostředků Programu transformační spolupráce českého ministerstva zahraničí zahájila roční projekt na pomoc místním občanským aktivistům a využití právních postupů pro obhajování práva lidí na život v čistém životním prostředí. Budeme se zaměřovat zejména na venkovské regiony, kde je situaci ještě podstatně horší než ve městech,“ dodává Skalský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…