Arnika: Černá stavba vedle hotelu InterContinental? Na Staroměstskou bránu běží územní řízení

07.02.2021 8:41

Investiční skupina R2J se v rámci “revitalizace a rozšíření veřejného prostoru” v okolí InterContinentalu chystá postavit na náměstí Miloše Formana třípatrovou obchodně-administrativní budovu, tzv. Brand Store. Má to však háček. Náměstí je podle územního plánu nezastavitelné a navrhovaná stavba tam nemá podle platných předpisů co dělat.

Arnika: Černá stavba vedle hotelu InterContinental? Na Staroměstskou bránu běží územní řízení
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Nepřejí (1) si ji ani místní obyvatelé, kteří jako spolek Občané Prahy 1 proti výstavbě vypsali už druhou petici. (2) “Jde o ukázkové upřednostňování zájmů developerů před zájmy města a jeho obyvatel. Povolení obchodně-administrativní budovy na úkor veřejného prostranství by bylo nezákonné a stalo by se nebezpečným precedentem. Samotné místo nutně potřebuje revitalizaci v podobě odpočinkové zóny se stromy kvůli ochlazení a zadržování vody a nikoliv další výlohy pro luxusní zboží,” upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Přestože je území v okolí InterContinentalu stabilizované, nezastavitelné a součástí Pražské památkové rezervace a zároveň probíhá řízení (3) o prohlášení budovy hotelu včetně náměstí a zahrady za kulturní památku, záměr získal posvěcení od magistrátních památkářů (4), magistrátního odboru rozvoje (5) a Institutu plánování a rozvoje (IPR), přičemž IPR sám upozornil investora, že výstavba si vyžádá změnu územního plánu (6). Magistrát se navíc nepravdivě snaží přesvědčit veřejnost, že jde o transformační území (7) určené k zástavbě a tím nahrává investorovi. Úředníci tím zcela popírají důvod nového pojmenování po slavném režisérovi, které mělo napomoci (8), aby v budoucnu k zastavění prostoru nedošlo. Zastavitelné území se chystá z náměstí udělat až Metropolitní plán, který ještě není zdaleka hotový.

Proti záměru se postavili dotčení sousedé už v roce 2018, kteří v tištěné petici (9) jasně zástavbu posledních volných veřejných prostor v hustém centru odmítli. Během pouhých deseti dnů získali 2 tisíce podpisů a v současné době sbírají podpisy pod druhou petici (10) v elektronické podobě. Stavební úřad se pokusil minimalizovat zásahy dotčených vlastníků z okolí tak, že rozhodnutí o zahájení územního řízení pouze vyvěsil na úřední desku (11). Splnil tím zákonnou povinnost, přestože obvykle informuje dotčené obyvatele písemně.

Nový vlastník pozemků skupina R2J a architektonické studio TaK Architects (12) se zaštiťují výsledkem domnělé “participace”, podle které nikdo proti výstavbě neprotestoval (13). Ve skutečnosti proběhlo pouze dotazníkové šetření s předem zvolenými otázkami a škálou odpovědí. Dotaz (14), zda lidé s výstavbou souhlasí, zcela chyběl.

Výstavba budovy na náměstí Miloše Formana je součástí “revitalizace a rozšíření veřejného prostoru o velkorysá pobytová místa pro veřejnost” v rámci rozsáhlé rekonstrukce brutalistního hotelu InterContinental. Pod líbivým označením se skrývá zastavění posledních volných ploch v této části Prahy, protože kromě třípatrové budovy Brand Store jsou v plánu další dvou až třípatrové budovy a přístavby v linii Pařížské třídy tzv. Concept Store na náměstí Curieových, rekonstrukce přilehlé budovy Golden Prague Residence a zástavba zahrady mezi budovou hotelu a nábřežím přístavbami, konferenčním sálem a monumentálním schodištěm. Součástí je i rozšíření garáží pod celou úrovní náměstí Miloše Formana.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky:
1) a2larm.cz: Třípodlažní skleněná budova na náměstí Miloše Formana? Nechceme! ZDE
2) e-petice.cz: „Několik občanů?!“ - Petice za nezastavění náměstí Miloše Formana ZDE
3) seznamzpravy.cz: Hotel InterContinental míří na seznam památek. I s garážemi ZDE
4) Závazné stanovisko odboru památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy ZDE
5) Závazné stanovisko odboru územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy ZDE
6) Vyjádření IPR k dokumentaci pro územní plánování ZDE
7) Závazné stanovisko odboru územního rozvoje Magistrátu hl. m. Prahy ZDE
8) ct24.cz: V Praze je nově náměstí Miloše Formana, jméno filmaře by mělo zastavit zástavbu ZDE
9) obcaneprahy1.cz: PŮVODNÍ PETICE PROTI ZASTAVĚNÍ PIAZZETTY PŘED HOTELEM INTERCONTINENTAL ZDE
10) e-petice.cz: „Několik občanů?!“ - Petice za nezastavění náměstí Miloše Formana ZDE
11) Oznámení o zahájení řízení - jednání (P1-opr.18): STAROMĚSTSKÁ BRÁNA na úřední desce Prahy 1 ZDE
12) Projekt Staroměstská brána ZDE
13) Záznam veřejné prezentace v CAMP ZDE
14) Reportáž Občanů Prahy 1 k zavádějícímu dotazníku ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

10:17 Český statistický úřad: Kandidátní listiny pro volby do Evropského parlamentu

Český statistický úřad zveřejnil seznam kandidátů pro volby do Evropského parlamentu. Volby se na úz…