Arnika: Mělnická elektrárna má problém se rtutí, plánovaná spalovna ho nevyřeší

19.09.2018 12:19

Plánované ZEVO Mělník bude mít z celého komplexu modernizované elektrárny minimální podíl na výrobě tepla ve výši pouhých 5 % z celkového výkonu, na emisích rtuti do ovzduší se však bude podílet ze 45 %.

Arnika: Mělnická elektrárna má problém se rtutí, plánovaná spalovna ho nevyřeší
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Vyplývá to z výpočtů provedených na základě údajů od samotného ČEZ. Podle dat z Integrovaného registru znečišťování vedeného Ministerstvem životního prostředí už nyní elektrárna v Horních Počaplech významně znečišťuje ovzduší rtutí. Není divu, že se proti ní postavilo více jak 4400 lidí a podepsali petici, ve které se stavbou spalovny nesouhlasí. Obyvatelé Horních Počapel a blízkých obcí budou navíc v pátek o osudu spalovny hlasovat v místním referendu.

Video úniku je zveřejněno ZDE
(autorkou záznamů je Hana Beranová)

Únik škodlivin zpozorovali a natočili obyvatelé Horních Počapel 4. července během náběhu kotle, při němž se z komína valil hustý černý dým. Lidé proto žijí v obavách, jak emise škodlivin do ovzduší nakonec ovlivní plánovaná spalovna. „Žijeme v regionu těžce zkoušeném nejen mělnickou elektrárnou. Plánovaná spalovna vyrobí minimum tepla s nejvyššími emisemi rtuti ve srovnání s ostatními bloky elektrárny. Z údajů ČEZ navíc vyplývá, že nový komplex elektrárny má snížit emise toxického kovu zhruba na třetinu, bez spalovny by se snížil na pětinu. To je pro nás zcela nepřijatelné, proto v pátečním referendu budeme hlasovat proti spalovně,” říká Hana Beranová ze spolku Ekozahrada Pod Věží z Horních Počapel a iniciátorka petice STOP spalovně Mělník.

Přehled o tepelném výkonu plánovaných bloků elektrárny Mělník v poměru k emisím rtuti podle údajů v dokumentaci o hodnocení vlivů na životní prostředí, zpracovaný na zakázku ČEZ Ing. Josefem Tomáškem:

Integrovaný registr znečišťování je k dispozici ZDE

Elektronická verze petice na webu Arniky ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

22:08 AOPK: V Jeseníkách sčítali ornitologové sovy a slyšeli i vlky

V polovině dubna se CHKO Jeseníky sčítaly sovy. Akci pořádala Agentura ochrany přírody a krajiny ČR …