Arnika: Na happeningu proti výstavbě u Masarykova nádraží akrobatky spoutaly developery

14.09.2020 22:11

Akrobatky, úředníci a domina ve zlatých šatech připomněli Pražanům, jak developerská společnost Penta Investments přes veškerou kritiku odborníků, místních obyvatel a spolků hodlá na hranici památkové zóny postavit megalomanské administrativní budovy spojené se jménem slavné architekty Zahy Hadid[i]. Happening Think Gold. Think Masaryčka, který připravil spolek Arnika, zahájil třídenní festival Za Prahu udržitelnou a sousedskou[ii].

Arnika: Na happeningu proti výstavbě u Masarykova nádraží akrobatky spoutaly developery
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Akrobatky ve zlatých šatech si od diváků vyžádaly jejich náměty a přání na využití dosud nezastavěného území, aby je následně s dvěma “úředníky” za hlasitého pobavení před zraky všech roztrhaly. Domina s korunou herce usměrnila, zasypala sprchou zlatých flitrů a na vztyčený strom připevnila návrh zlaté věže, dominanty projektu od architekty Zahy Hadid.

„Průběh happeningu nenarušil ani příjezd hlídky městské policie kvůli údajnému ničení soukromého majetku nebo přeřezání lan, které akrobaté měli využít během představení. Někdo, komu se naše přítomnost na místě nelíbila, tak bezprostředně ohrozil zdraví vystupujících. Jakmile se policisté dozvěděli, že vyhlídková budka Penty nemá platný zábor veřejného prostranství, a nemohlo tedy dojít k poškození věci, co legálně neexistuje, nechali akci proběhnout bez omezení,“ shrnuje Václav Orcígr z Arniky.

Páteční představení odehrávající se přímo u vyhlídky vedle Masarykova nádraží ztvárnilo vývoj vzniku kontroverzního projektu. Administrativní budovy v první fázi výstavby na nejlukrativnějších pozemcích v centru Prahy nedávno získaly územní rozhodnutí[iii]. Stalo se tak i přes vlnu kritiky, že předimenzovaný projekt uprostřed tepelného ostrova výrazně zahustí zástavbu, rozpálí území ještě víc a do centra sužovaném hustou dopravou přivede další auta, prašnost a hluk. Nadměrná výška budov navíc naruší hodnotný urbanistický charakter s jeho historickými dominantami. Arnika na závěr představila petici proti plánované výstavbě.

Na akci navázal festival Za Prahu udržitelnou a sousedskou, který uspořádaly spolky Paměť města, Arnika a AutoMat. Jeho součástí byly přednášky, diskuse, workshopy a filmová promítání nebo poznávací cyklojízda.

Fotoreport z akce od fotografky Kateřiny Fialové ZDE

Poznámky:
[i] Oficiální stránky projektu ZDE
[ii] Více o festivalu ZDE
[iii] V naprosté tajnosti: Projekt Zahy Hadid u Masarykova nádraží získal územní rozhodnutí (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…