Arnika: Ochrání stát nájemníky před dopady pandemie koronaviru? Řada lidí není schopna platit nájem

26.03.2020 12:31

Kvůli pandemii onemocnění COVID-19 se spousta lidí ocitlo bez příjmu a nejsou schopni platit nájem nebo splácet hypotéky. Vládní opatření ke zmírnění dopadů pandemie nechrání dostatečně lidi s částečnými úvazky nebo agenturní zaměstnance, a tedy paradoxně ty s nejnižšími příjmy[i].

Arnika: Ochrání stát nájemníky před dopady pandemie koronaviru? Řada lidí není schopna platit nájem
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Bydlení se v současnosti stává nedostupné pro mnohem širší okruh lidí a krize se prohlubuje. Stát, města i banky by měly přijít s opatřeními, která nejohroženějším lidem pomohou nouzi překonat, aby neskončili v dluhové pasti a nakonec na ulici. Nabízí se například odklad placení nájemného i hypotečních splátek.

„Pandemie koronaviru prověří nastavení bytové politiky. Krize vyžaduje rychlé reakce ze strany měst, aby ochránila bydlení ohrožených skupin obyvatel. Na volném trhu ovšem velká část odpovědnosti leží na developerech a pronajímatelích, aby byli ochotni přistoupit na solidární řešení a umožnili například odklad nájemného nebo splátky hypotéky, pokud se jejich klient ocitne ve finanční nouzi,“ upozorňuje Václav Orcígr z Arniky.

Ve svízelné situaci je třeba si uvědomit, že bydlení je lidské právo a nikoliv finanční komodita. Z toho by měla vycházet i opatření, mezi nimiž by neměl chybět odklad placení, regulace výše nájmu nebo zastavení spekulací s byty.

Soukromí developeři se zaměřují hlavně na investiční bydlení pro bohatou klientelu. Krom toho velká část bytů ve větších městech je určena pro krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Na tyto služby tvrdě dopadl útlum cestovního ruchu v důsledku pandemie a stovky bytů v lukrativních čtvrtích majitelé nabízí za doslova směšné nájmy[ii]. Nutno podotknout, že pouze na předpokládanou dobu trvání krize v řádech několika měsíců. Z toho lze usoudit, že soukromý sektor není schopen zajistit dostatečné množství dostupných bytů.

Zatím není jasné, jakým způsobem se zachovají banky. Některé slíbili odklad splátek všem klientům, další pak budou požadovat doložení zhoršení finanční situace v důsledku pandemie[iii],[iv]. Vláda by se měla připravit také na velké riziko, kdy neschopnost lidí splácet povede k poklesu cen nemovitostí, který bude lákat investory k jejich hromadnému skupování, čemuž by měla zabránit.

Česko a především Praha se dlouhodobě v dostupnosti bydlení propadá na spodní příčky evropských i světových žebříčků. V roce 2017 zde rostly ceny bydlení nejrychleji v EU (o 12,3 %)[v], v loňském roce růst zpomalil, ale Česká republika stále zaujímá vysoké 6. místo mezi unijními státy[vi].

Poznámky:
[i] Výzva Centra pro společenské otázky - SPOT ke zmírnění sociálních dopadů pandemie COVID-19 ZDE
[ii] denikn.cz: „Krásný byt v srdci židovské čtvrti.“ Airbnb v Praze přišlo o turisty, majitelé hledají nájemníky na realitních webech ZDE
[iii] ceskenoviny.cz: Banky přijaly přes 10.000 žádostí o odklad splátek úvěrů ZDE
[iv] novinky.cz: Odklad splátek hypoték? U většiny bank lidé prodělají ZDE
[v] aktualne.cz: Bydlení v Česku zdražuje dvakrát rychleji, než je průměr EU. Růst táhnou levné peníze ZDE
[vi] aktualne.cz: Ve zdražování bytů se Česko dál drží na špici EU. Růst nájmů už však začíná zmírňovat ZDE

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

7:06 SVS: Veterinární dozor se na jaře zaměřuje na začínající farmářské trhy

S příchodem jara v České republice tradičně startuje také sezóna farmářských trhů a Státní veterinár…