Arnika: Perzekuce ekologických aktivistů v Bělorusku nemají konce. Na 15 dní byla odsouzena operátorka Zeleného telefonu Alena Dubovik

28.10.2020 11:54

Další členka nevládní organizace Ekodom, Alena Dubovik, byla v pátek 23. října zadržena v Minsku. Hned 26. října pak byla odsouzena na 15 dní za účast na veřejném shromáždění proti zfalšovaným prezidentským volbám 18. října.

Arnika: Perzekuce ekologických aktivistů v Bělorusku nemají konce. Na 15 dní byla odsouzena operátorka Zeleného telefonu Alena Dubovik
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Po zadržení a věznění ekologických aktivistek Iriny Sukhy a Mariny Dubiny se podle nevládní organizace Arnika jedná o další případ perzekucí “nepohodlných” osob.

“V Bělorusku není povoleno veřejné shromažďování bez povolení úřadů, a to je pochopitelně pro určité typy akcí téměř nemožné získat. Zavírání nepohodlných občanských aktivistů za účast na nepovolených veřejných shromážděních se po zfalšovaných prezidentských volbách v srpnu stalo novou smutnou tradicí Běloruska,” komentuje situaci Martin Skalský, vedoucí Centra pro podporu občanů sdružení Arnika. 

Údajný svědek vypovídající u soudu si sice nemohl vzpomenout, co měla mít Alena na sobě, avšak tvrdil, že si všímal účastníků shromáždění a Alenu si zapamatoval. Na místě ji nezadržel podle svých slov proto, že k tomu „neměl dostatek možností“.

Alena Dubovik působí v Ekodomu jako operátorka Zeleného telefonu – poradenské služby pro lidi, kteří chtějí řešit ekologické problémy ve svém okolí. Každoročně vyřídí kolem šesti stovek různých dotazů. Zelený telefon pomohla v roce 2017 zřídit Arnika díky Programu transformační spolupráce Ministerstva zahraničí České republiky a od té doby – až do nedávných dní – fungoval.

Zmíněná uvěznění podle Arniky souvisejí se skutečností, že organizace Ekodom dlouhodobě upozorňuje na bezpečnostní i environmentální rizika projektu jaderné elektrárny u obce Ostrovets a je lídrem běloruského protijaderného hnutí. Česká nevládní organizace se proto opakovaně obrátila na běloruské úřady s výzvou k zastavení perzekucí a na mezinárodní organizace, aby situaci v Bělorusku věnovaly pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…