Arnika: Poplatek za spalování pomůže zvýšit recyklaci, zákon o odpadech jde do druhého čtení

22.05.2020 12:31

Spalování brání prevenci vzniku odpadů a skutečné recyklaci. Koalice Pro 3R apeluje na poslance, aby kromě zvýšení poplatků za skládkování prosadili také alespoň minimální poplatek za spalování, který omezí ničení znovuvyužitelného materiálu, a naopak podpořili vznik nových recyklačních linek, které v České republice citelně chybí.

Arnika: Poplatek za spalování pomůže zvýšit recyklaci, zákon o odpadech jde do druhého čtení
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Svými pozměňovacími návrhy se někteří poslanci snaží poplatek prosadit do novely zákona o odpadech, který Poslanecká sněmovna projedná ve druhém čtení pravděpodobně už v úterý 26. května. Poplatek za spalování odpadů už zavedly například severské evropské státy a České republice ho v zájmu zvýšení recyklace odpadů doporučila zavést Evropská komise.

Prohlášení koalice Pro 3R je k dispozici ZDE

„Jsme svědky obrovského tlaku na výstavbu dalších spaloven a jim podobných zařízení. Kvůli jejich pevně stanovené kapacitě je nutné je mnoho let plnit odpadem, aby byly ziskové. Nám tu však v celé republice chybí velké množství recyklačních zařízení, bez nichž nemůže oběhové hospodářství v České republice fungovat. Poplatek za spalování proto pomůže omezit ničení odpadů a v důsledku jejich spalování i životního prostředí a ve výsledku povede k jejich větší recyklaci,“ upozorňuje Sarah Ožanová z Arniky, koordinátorka koalice Pro 3R.

Síť zastupitelů měst, obcí, členů spolků a obyvatel napříč celou republikou pod názvem koalice Pro 3R prosazuje redukci vznikajících odpadů, jejich znovupoužívání a recyklaci a bojuje proti sílícímu tlaku na výstavbu spaloven, ZEVO a jim podobných zařízení. Spalování odpadů v jakékoliv podobě, včetně ZEVO, má velmi negativní vliv jak na životní prostředí, tak na lidské zdraví. Ze spaloven se do životního prostředí dostává řada toxických látek. Konkrétně jde o chlorované[i] i bromované dioxiny[ii], polychlorované bifenyly, polyaromatické uhlovodíky[iii], hexachlorbenzen[iv], rtuť[v], olovo[vi] a jiné nejen v emisích do ovzduší, ale také v odpadních vodách a především v popílku a popelu, které se často používají jako stavební materiál[vii].

Nárůst počtu projektů na stavbu, obnovování a rozšiřování spaloven odpadů rovněž neodpovídá plánům České republiky a Evropské unie směřovat k principům oběhového hospodářství, protože blokuje rozvoj tolik potřebné recyklace a předcházení vzniku odpadů. V rámci Plánu odpadového hospodářství je potřeba do roku 2030 počítat se snížením produkce směsných komunálních odpadů zhruba na 140 kg na osobu a rok. Evropská komise dokonce v březnu tohoto roku přidala ZEVO vedle uhelných a jaderných elektráren na seznam neudržitelných aktivit. Na to, že spalování odpadů blokuje recyklaci, v České republice neupozorňují pouze ekologické organizace, ale také například Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Poznámky:
[i] Více o chlorovaných dioxinech ZDE
[ii] Více o bromovaných dioxinech ZDE
[iii] Více o polyaromatických uhlovodících ZDE
[iv] Více o hexachlorbenzenu ZDE
[v] Více o rtuti ZDE
[vi] Více o olovu ZDE
[vii] arnika.org: Končí extrémně toxický popílek ze spaloven jako stavební materiál? To netuší ani ministerstvo (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…