Arnika: Praha si koleduje o mezinárodní ostudu

24.10.2019 22:49

Praha i stát nedostatečně chrání historické centrum před nájezdy developerů. Pražské památky ohrožuje nejen výstavba současných a plánovaných věžáků například na Pankráci, ale také připravovaný Metropolitní plán.

Arnika: Praha si koleduje o mezinárodní ostudu
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

To vše vedení Prahy a Ministerstvu kultury vytýkají komisaři UNESCO po březnové návštěvě české metropole. Historické centrum se může dostat na seznam památek v ohrožení, a proto mimo jiné požadují přepracování návrhu Metropolitního plánu.

Zpráva ze společné monitorovací mise Centra světového dědictví UNESCO a rady ICOMOS je k dispozici ZDE (hlavní závěry a doporučení čtěte na str. 8 – 11).

„Pokud autoři Metropolitního plánu a vedení Prahy nevyslyší výzvy Centra světového dědictví, hrozí Praze zařazení na Seznam světového dědictví v ohrožení a mezinárodní ostuda. Metropole by neměla nadále podporovat předimenzovanou výstavbu, z nichž mají užitek pouze soukromé firmy. Úlohou samosprávy je naopak zajištění udržitelnosti rozvoje,“ upozorňuje architektka Arniky Lynda Zein.

V hledáčku je především Pankrácká pláň. UNESCO dlouhodobě požaduje, aby výška nových budov v tzv. pankráckém pentagonu[i] měla maximálně 70 metrů. Mrakodrap V Tower tento limit překračuje o 34 metrů. Pozornosti neunikla ani přestavba Masarykova nádraží, největšího rozvojového projektu v historickém centru, který by měl převýšit a zastínit okolní historickou zástavbu.

UNESCO vyžaduje dvě zásadní úpravy Metropolitního plánu. Jednak má přesně vymezit památkovou rezervaci a jednoznačně prosazovat ochranu kulturního dědictví nad zájmy developerů. Dále má odstranit výškovou regulaci prostřednictvím čtverců tam, kde zasahuje do památkové rezervace. Právě navrhovaná pravidla pro regulaci výšek budov jsou největším nebezpečím, které může potenciálně zničit unikátní vzhled historického centra, za nímž se do Prahy sjíždí návštěvníci z celého světa.

Komisaři pražským úředníkům doporučují, aby pro památky kulturního dědictví vypracovali podrobné regulační plány a k dalším krokům příprav Metropolitního plánu přizvali mezinárodní odborníky na památkovou péči.

„Míra kritiky vůči Metropolitnímu plánu a předimenzované výstavbě ve zprávě představuje pro Prahu jednoznačný signál, že současné rozvojové vize hlavního města je nutné zásadně změnit. Ochrana kulturního dědictví musí být pro vedení Prahy samozřejmostí, kterou je nutné důsledně zohlednit při rozhodování o stavebním rozvoji,“ uvedl Václav Orcígr z Arniky.

Hrozbu představuje také připravovaný nový stavební zákon, který nepočítá se závaznými stanovisky památkářů. Stavební úřad navíc podle fikce souhlasu automaticky vydá stavební povolení, pokud se úředníci do 30 dnů nestihnou vyjádřit i přesto, že povolení může obsahovat chyby.

To vše vyplývá ze závěrečné zprávy společné reaktivní monitorovací mise Centra světového dědictví UNESCO a rady ICOMOS, která se v Praze uskutečnila letos v březnu. Zástupci mise v ní kritizují nezájem metropole vůči požadavkům, které vzešly z předchozích monitorovacích návštěv Centra světového dědictví v metropoli a souvisejících rozhodnutí.

Arnika se se zástupci monitorovací mise v březnu setkala a předala jim obsáhlý dopis[ii] s informacemi o zásadních stavebních projektech, výškové výstavbě na Pankráci, procesu pořizování Metropolitního plánu a chystané rekodifikaci stavebního práva.

Poznámky:
[i] Tzv. pentagon je plocha sevřená ulicemi Hvězdova, Na Pankráci, Na Strži, Milevská, Pujmanové. Jedná se o nejatraktivnější plochy v blízkosti stanice metra Pankrác. Dobře je zobrazen na vizualizaci Deníku ZDE
[ii] Praha pod palbou kritiky UNESCO a ICOMOS kvůli věžákům ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…