Arnika: Praha účelově podřizuje Zásady územního rozvoje Metropolitnímu plánu a ve prospěch developerů

20.03.2021 7:33

Aktualizace č. 5 Zásad územního rozvoje (ZÚR) poběží nadále souběžně s přípravou Metropolitního plánu. Rozhodli o tom pražští zastupitelé. Institut plánování a rozvoje (IPR) podle dostupných zdrojů v rámci aktualizace ZÚR rozvolňuje regulaci a ohýbá zásady ve prospěch výstavby, aby odpovídaly návrhu nového územního plánu, nikoliv naopak.

Arnika: Praha účelově podřizuje Zásady územního rozvoje Metropolitnímu plánu a ve prospěch developerů
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

“Pravidla územního rozvoje Prahy se zásadně mění zcela opačně, než je obvyklé. Jako kdybyste upravovali ústavu, aby odpovídala zákonu. Výsledkem je oslabení veřejných zájmů ve prospěch developerských projektů,” říká Václav Orcígr z Arniky.

ZÚR stanovují obecná pravidla pro rozvoj kraje a rovněž navrhují rozvojové záměry celoměstského významu, jako jsou trasy důležitých dopravních staveb. Aktualizace probíhá od srpna loňského roku, zatím se k ní mohly vyjádřit dotčené orgány.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

IPR dosud ze ZÚR vyškrtnul konkrétní pravidla ochrany zeleně, historického centra nebo velkých transformačních území před nesmyslně přebujelou výstavbou a zbytečnou zátěží automobilovou dopravou. Veřejné projednání připadne na podzim, po němž bude následovat zpracování připomínek obyvatel Prahy. Vzápětí naváže veřejné projednání přepracovaného návrhu Metropolitního plánu.

“IPR nemá dostatečnou rezervu, aby vypořádání připomínek stihl a podle nich upravil Metropolitní plán. Z toho vyplývá jediné. Změny v ZÚR jsou zcela účelové v neprospěch veřejných zájmů, jak prosazuje Metropolitní plán, a připomínkování veřejnosti bude čistě formální kvůli splnění zákonné povinnosti,” upozorňuje Orcígr.

Zajímavostí je, že právní posudek pro tento postup zpracovala advokátní kancelář Frank Bold, která spolupracovala na přípravě ostře kritizovaného návrhu nového stavebního zákona. Legislativní návrh zadalo Ministerstvo pro místní rozvoj k vypracování Hospodářské komoře zastupující developery.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…