Arnika: Pražané se postavili proti plánům na přehuštěnou čtvrť pro bohaté

24.02.2021 18:47 | Zprávy

Doslova přes víkend se více než tisícovka obyvatel z celé Prahy semkla a prostřednictvím spolku Arnika podala závazné námitky (1) ke změně územního plánu (2) a žádají magistrát o radikální přepracování. Nelíbí se jim plány na masivní zástavbu (3) bez záruk dostupnosti bydlení a oprávněně se obávají enormního nárůstu dopravy a nedostatku veřejné vybavenosti.

Arnika: Pražané se postavili proti plánům na přehuštěnou čtvrť pro bohaté
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Včera byl poslední den, kdy mohou občané vznést své připomínky ke změně územního plánu 2600 (4), která umožní zástavbu rozsáhlého brownfieldu a ovlivní podobu celého Žižkova na několik dalších desítek let.

“Pražané si přejí, aby u nákladového nádraží vyrostla čtvrť, ve které budou chtít bydlet a pracovat, nikoliv další investiční byty pro zahraniční vlastníky. Více než tisíc lidí podepsaných pod shodnými závaznými námitkami je toho hodně silnými důkazem,” říká Václav Orcígr z Arniky.

Velmi komplexní a rozsáhlé námitky zpracovala Arnika ve spolupráci se spolkem AutoMat a platformou Paměť města. Magistrátu je předložila s pověřením občanů (5) hlavního města, kteří z vlastní iniciativy na Žižkově založili sběrná místa a navzdory nepříznivým podmínkám během pandemie nasbírali fyzické podpisy, kterých k pověření Arniky bylo potřeba alespoň dvě stě.

Obyvatelé Prahy především požadují, aby město s developery zajistili chybějící závazný podíl dostupného bydlení, například formou baugruppe po vzoru německých měst, nájemního městského bydlení a sociálního bydlení pro potřebné. Tyto záruky dostupného bydlení však musí být závaznou podmínkou vydání změny územního plánu.

Lidem vadí, že v nové čtvrti pro 25 tisíc obyvatel budou domy hodně nahuštěné na sebe, bude scházet vybavenost pro sociální služby, sport a volný čas, hřiště pro děti nebo lokální obchody a služby. Pro základní školu je navíc vymezen absolutně nevyhovující drobný pozemek v přímém sousedství plánované Jarovské třídy, na který se školní budova i s hřištěm jednoduše nevejdou. V místě, kde má vyrůst několik tisíc bytů bude také potřeba mnohem razantněji ulevit dopravě a zamezit nadměrné zátěži způsobené nákladními auty, než jak navrhují současné plány.

Současný návrh na změnu územního plánu je tímto zcela v rozporu se samotným důvodem stavební uzávěry, jejímž cílem bylo “zamezit nové nekoncepční výstavbě v dané oblasti, která by zabránila vybudování jednotně komponované městské čtvrti.”

Magistrát a Institut plánování a rozvoje budou mít čas do konce června 2021 na zapracování připomínek z veřejného projednání. Na podzim změnu projedná výbor pro životní prostředí a rada hlavního města. V prosinci o schválení a sejmutí stavební uzávěry rozhodne zastupitelstvo.

Chceme, aby Praha byla příjemná pro život a dostupná všem.

Poznámky:
1) Námitky, které podává Arnika jako zástupce veřejnosti jsou přílohou tiskové zprávy nebo na webu ZDE
2) Přenos veřejného projednání změny územního plánu 2600 ZDE
3) Územní studie NNŽ ZDE
4) Oznámení o zahájení řízení o vydání celoměstsky významné změny Z 2600/00 ZDE
5) Podle § 23 stavebního zákona je zástupce veřejnosti při splnění podmínek oprávněn reprezentovat a hájit shodný zájem občanů obce, kteří uplatňují shodnou připomínku a zmocnili jej k podání námitky. Na rozdíl od připomínek jsou námitky vypořádány jednotlivě, lze podat žalobu proti rozhodnutí o námitkách, lze podat žalobu na zrušení změny celé změny územního plánu či její části. Více v Občanově průvodci po územním plánu (po novele stavebního zákona) ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.