Arnika: Šestý ročník soutěže o Odpadového Oskara ve Zlínském kraji právě startuje

06.04.2020 10:57

Spolek Arnika letos opět hledá obce ze Zlínského kraje s nejefektivnějším odpadovým hospodářstvím, jejichž obyvatelé do černých popelnic vyhodí v průměru nejvýše 150 kg za rok.

Arnika: Šestý ročník soutěže o Odpadového Oskara ve Zlínském kraji právě startuje
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Vycházet přitom bude z posledních údajů z roku 2019. Zvláštní ocenění čeká na města s nízkou produkcí a zároveň vynikající mírou recyklace nebo zajímavým nápadem pro hospodaření s odpadem. O Odpadových Oskarech v jednotlivých krajích rozhodne odborná porota a vítěze vyhlásí během letošního září.

Své tipy může posílat každý na mail milan.havel@arnika.org. 

„Za rok každý z nás v průměru vytvoří 195 kilogramů směsných odpadů. Připravovaný odpadový zákon omezí skládkování. Cílem je, abychom odpady také lépe třídili a recyklovali, v čemž máme stále mezery. Musíme však snížit průměrné množství směsných komunálních odpadů maximálně na 150 kilogramů za rok. V soutěži mapujeme obce, kde toho už dosáhli, a inspirujeme tak ostatní,“ říká Milan Havel z Arniky. 

Průměrné hodnoty 150 kg na obyvatele a rok běžně dosahují města a obce ve vyspělých státech, jako například v Německu nebo Rakousku. 

Úroveň recyklace komunálních odpadů v roce 2018 je podle údajů Ministerstva životního prostředí 38,6 %. Mezi cíle oběhového hospodářství pro komunální odpady patří dosáhnout úrovně recyklace 55 % v roce 2025, 60 % v roce 2030, 65 % v roce 2035. V roce 2035 bude také možné skládkovat pouze 10 % komunálních odpadů. Cíle budou zakotveny v nové právě projednávané legislativě.

Obce a města po celé republice hledají cesty, jak nejefektivněji motivovat své obyvatele, aby co nejlépe třídili a do směsných kontejnerů vyhazovali co nejméně odpadu. Vítězové z minulých ročníků jsou důkazem, že chytře nastavené odpadové hospodářství šetří nejen přírodu, obecní rozpočty, ale i peněženky domácností. 

Více informací včetně výsledků soutěže z minulých let je ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…