Arnika: Stromy kolem silnic nejsou příčinou nehod

03.04.2014 19:05

Stromy řidiče nezabíjejí, na vině je příliš rychlá jízda a špatný stav silnic. Sdružení Arnika ostře odmítá návrhy k dalšímu kácení alejí podél silnic. S těmi přišel ředitel dopravní policie Tomáš Lerch poté, co policie zveřejnila statistiky dopravních nehod za loňský rok. U českých silnic zemřelo v loňském roce 583 osob a 2 782 lidé byli těžce zraněni. Místo kácení stromů by se úřady měly zaměřit na bezpečnostní prvky na silnicích a osvětu řidičů.

Arnika: Stromy kolem silnic nejsou příčinou nehod
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Představa, že nebezpečné stromy stojí podél silnic a číhají na nebohé řidiče, se hodí nanejvýš do hrůzostrašné pohádky. Od ředitele dopravní policie mají občané právo očekávat více,“ říká odbornice na životní prostředí Marcela Klemensová ze sdružení Arnika. „Policie by se měla zaměřit na osvětu řidičů a bezpečnostní prvky podél silnic, jako jsou například odrazky, bílé pruhy na kmenech stromů, a vhodné dopravní značení. Nemůžeme si přece zničit celou krajinu kvůli tomu, že někteří řidiči porušují předpisy a jezdí nezodpovědně,“ dodává Klemensová.

Poučit bychom se podle Arniky mohli v sousedním Německu, kde jsou v řešení podobných problémů mnohem dále. Tamní policie zavedla výstražnou dopravní značku „pozor alej“. Ve všech úsecích silnic lemovaných stromy je také automaticky snížena přípustná rychlost na maximálně 70 kilometrů v hodině. Cestáři důsledně označují kmeny stromů reflexními prvky a vláda zavedla i speciální školení řidičů pro jízdu v aleji do autoškol.

Z rozsáhlého výzkumu prováděného ve Francii vyplývá, že přítomnost alejí nemá žádný vliv na riziko dopravních nehod. Aleje jsou jako unikátní fenomén středoevropské krajiny chráněny Evropskou úmluvou o krajině i zákonem. Arnika se obrátila na ministry životního prostředí a dopravy Richarda Brabce a Antonína Prachaře, aby devastaci českých a moravských alejí nepřipustili.

Arnika se snaží také přispět k větší bezpečnosti českých a moravských silnic. V minulých letech označili dobrovolníci více než pět set stromů v nebezpečných úsecích silnic bílými reflexními pruhy. Příkladu se chopila Krajská správa údržby silnic Kraje Vysočina, a její pracovníci natírají stromy podél silnic II. a III. tříd. V ostatních krajích není situace tak dobrá, proto bude i letos Arnika v natírání pokračovat. Vybrala si k tomu alej v Uherském Ostrohu. Veřejná sbírka na bílou barvu k natírání bude zahájena v nejbližších dnech. V minulosti se dobrovolnými příspěvky vybralo již 167 tisíc korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…