Arnika: Změna zákona o odpadech zvýhodní odpadovou lobby a ožebračí města a občany

16.06.2020 18:01

Poslanecká sněmovna projedná pozměňovací návrh zákona o odpadech. Poslanci Antonín Staněk z ČSSD a Jan Zahradník z ODS navrhují, aby provozovatelé skládek nemuseli platit za odpad, pokud bude nějakým způsobem využitý při úpravě skládek, navíc zpětně až do roku 2015[i].

Arnika: Změna zákona o odpadech zvýhodní odpadovou lobby a ožebračí města a občany
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

Města, na jejichž katastrálním území se skládka nachází, přijdou o stamiliony korun ročně. Proti návrhu se postavily nejen obce, ale i samotní občané, kteří musí za nakládání s odpady platit. Proti návrhu vznikla petice, kterou Arnika plně podporuje. Petice proti pozměňovacím návrhům zákona o odpadech - nevýhodné pro obce, občany, stát a životní prostředí (ZDE).

Návrh jde evidentně na ruku odpadové lobby, především společnosti AVE CZ. Firma provozující skládky v Benátkách nad Jizerou a v Čáslavi dostala pokutu 2 miliony korun od České inspekce životního prostředí za hlášení nepravdivých údajů o produkci a nakládání s odpady. Firma totiž chybně vykazuje odpady jako konstrukční materiál, aby za uložení nemusela hradit poplatky[ii].

Na skládce v Benátkách nad Jizerou například AVE CZ ukládá 70 tisíců tun popele z malešické spalovny ročně a část používá na povrchové úpravy skládky[iii]. Kromě toho v sousedství Čáslavi provozuje skládku, kam navážela například odpady ze sanace ostravských lagun. I v tomto případě by město Čáslav přišlo o poplatky, a proto se proti pozměňovacímu návrhu ostře postavilo.

„Účelovým vykazováním odpadu za materiál k povrchovým úpravám skládky se skládkaři snaží poplatkům rafinovaně vyhnout. To se samozřejmě hodí i malešické spalovně, která se využíváním popelovin pro další účely ráda chlubí,“ objasnila Sarah Ožanová, koordinátorka projektů v Arnice.

„Poplatky za uložení mají svůj smysl. Pozměňovacím návrhem by se množství odpadu, za které by odpadová lobby nemusela platit obcím nebo státu, zvýšilo z 20 na 80 %. Poslanci by měli návrh shodit se stolu a postavit se na stranu obcí a občanů, kteří za nakládání s odpady řádně platí,“ uzavřel Jindřich Petrlík z Arniky.

Poznámky:
[i] Pozměňovací návrhy ZDE
[ii] Cizp.cz: Společnost AVE CZ poskytla nepravdivé údaje v hlášení o produkci a nakládání s odpady. ČIŽP jí za to dala další pokutu, dva miliony (ZDE)
[iii] ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

7:44 CzechTourism: Dokonalé léto české kultury v Savonlinně nabízí operu, fotografické umění a pivo

Letos v létě představí Savonlinna českou kulturu v mnoha podobách. Hostovat zde bude prestižní Národ…