Arnika nabízí pomoc lidem postiženým povodněmi

06.06.2013 15:15 | Zprávy

Sdružení Arnika vyjadřuje účast všem postiženým letošními povodněmi a nabízí pomoc při odstraňování následků, které napáchal vodní živel.

Arnika nabízí pomoc lidem postiženým povodněmi
Foto: Richard Beneš
Popisek: Arnika

„Situace v postižených oblastech nám rozhodně není lhostejná. U nás v Děčíně budou, zdá se, následky opět velké. Už před povodňovou vlnou pomáhala děčínská pobočka Arniky lidem dostat se do bezpečí, pomáhat a zprostředkovávat pomoc budeme i nadále. Je to pro nás stejně samozřejmé, jako pomoc v roce 2002. Víme, že obyvatelé Děčína se dokáží s důsledky povodně vypořádat stejně obdivuhodně, jako to dokázali již při povodních v letech 2002 a 2006. Společně s většinou lidí z Děčína doufáme, že kontroverzní protipovodňové zdi alespoň částečně zmírnily následky letošních povodní. Děčíne, jsme s Tebou,“ komentuje aktuální dění vedoucí děčínské pobočky Arniky Kamil Repeš.

Informace, jak se připojit k pomoci, najdete na facebookové události Arniky: https://www.facebook.com/events/176364012531697/?context=create#

„Musíme ozdravit českou krajinu a umožnit vodě, aby se rozlila tam, kde nebude škodit. Tedy vrátit potokům a řekám přirozená koryta, meandry, lužní lesy. Bohužel se to dá říci i tak, že každý napřímený tok a každý metr kubický vody, který se mohl vsáknout v lukách a lesích, nám dnes zaplavuje Ústí nad Labem a další postižená města," říká vedoucí programu Ochrana přírody Jana Vitnerová z Arniky. „Tam, kde je zástavba, už samozřejmě nelze přírodní řešení zajistit a je nutné technické řešení. Apelovala bych ale hlavně na zastupitele měst a krajů, aby nepovolovali zástavbu v záplavových územích," doplňuje Vitnerová.

V roce 2010 Arnika spolu s dalšími občanskými sdruženími, Iniciativou pro děčínský zámek a Zelenou pro planetu, kritizovala konkrétní navrhovanou podobu stavby betonové protipovodňové zdi (1) v zámeckém parku. Peticí za efektivní a šetrná protipovodňová opatření v Děčíně (2) jsme pak požadovali přehodnocení a přepracování projektu tak, aby lépe chránil obytné části města a zároveň byl šetrný k životnímu prostředí i památkám.

Připomínky a konkrétní konstruktivní návrhy nevládních organizací nakonec nebyly vyslyšeny a projekt byl realizován v původní podobě a původním termínu dokončení.

Občanská sdružení, která iniciovala vznik petice „Ne děčínské zdi“, nikdy nezpochybňovala projekt protipovodňových opatření jako takových. Výhrady směřovaly pouze k jejich podobě, nákladům, k tomu, co mají chránit, a k poškození zámeckého parku na Mariánské louce.

Poznámky:

(1) Podrobnější informace jsou k dispozici na http://arnika.org/protipovodnova-zed
(2) Znění petice je k dispozici na http://arnika.org/petice-ne-decinske-zdi

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ číslo týdne: 1 285

19:39 ČEZ číslo týdne: 1 285

1 285 pracovníků ČEZ už přispělo do mimořádné zaměstnanecké povodňové sbírky.