Asekol: Středočeši soutěží ve sběru starých počítačů

04.08.2014 9:36

Podpořit dobrou věc, zbavit se starých nepoužívaných počítačů a ještě pomoci své obci či městu vyhrát věcné ceny pro dětské domovy. To vše mohou Středočeši učinit v rámci sběrové soutěže projektu Věnuj počítač, kterou pořádá nezisková organizace ASEKOL. Ta se zabývá právě zpětným odběrem vysloužilých elektrozařízení.

Asekol: Středočeši soutěží ve sběru starých počítačů
Foto: asekol.cz
Popisek: ASEKOL - logo

Soutěž ve sběru starých počítačů bude probíhat od 15. srpna do 15. září 2014, do soutěže se může zapojit každý občan Středočeského kraje. Občané všech měst a obcí mohou v tyto dny odevzdávat ve sběrných dvorech své staré počítače i notebooky v jakémkoliv počtu.

Dle údajů společnosti ASEKOL se v českých domácnostech nachází 500 tisíc nepoužívaných počítačů či notebooků. „Jedná se o vysoké číslo, chceme veřejnost motivovat, aby lidé staré přístroje ekologicky likvidovali. Vysloužilé přístroje následně recyklujeme, díky čemuž se dá znovu využít až 80 % všech použitých materiálů. Proto jsme se spojili se Středočeským krajem a vyhlásili soutěž ve sběru starých počítačů,“ vysvětluje Kristina Mikulová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

„Cílem soutěže není jen pokusit se vysbírat co největší množství starých počítačů, ale především upozornit občany kraje na smysl a důležitost recyklace elektrospotřebičů a zviditelnit sběrnou síť elektrozařízení, která je ve středních Čechách na velmi vysoké úrovni,“ říká PhDr. Bc. Marek Semerád, náměstek hejtmana Středočeského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství.

Nejenže se Středočeši díky soutěži zbaví nepotřebného odpadu, ale také pomohou udělat dobrou věc. Obec či město, kterému se podaří sesbírat nejvíce počítačů (v přepočtu na občana), získá od společnosti ASEKOL šek v hodnotě 30 tisíc korun na nákup libovolného elektrozařízení do dětských domovů. Druhé místo dostane šek v hodnotě 20 tisíc korun a třetí místo šek na 10 tisíc korun.

„Podobná soutěž však není ojedinělá. Dlouhodobě se snažíme podporovat mezi širokou veřejností třídění elektrospotřebičů,“ říká Mikulová. „V Kutné Hoře například každý, kdo odevzdá starý mobilní telefon během června, získá vstupenku na nejdelší bobovou dráhu v České republice zdarma,“ dodává.

Lidé navíc mohou staré mobily či počítače bezplatně odevzdávat během celého roku. Stačí navštívit webové stránky www.venujmobil.cz a www.venujpocitac.cz. Společnost ASEKOL v nich vybírá tyto vysloužilé přístroje, nefunkční předává k recyklaci a funkční po odborné repasi putují k dětem z dětských domovů a do pěstounských rodin.

ASEKOL s.r.o., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení v oblastech výpočetní, telekomunikační a kancelářské techniky, spotřební elektroniky, nástrojů, hraček a vybavení pro volný čas a sport, přístroje pro monitorování a kontrolu a výdejní automaty (tj. skupiny 3, 4, 6, 7 8, 9 a 10).

ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600  opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 15 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2013 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,49 kg elektroodpadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

13:21 Český statistický úřad: Důvěra spotřebitelů i podnikatelů v ekonomiku dále roste

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se mezimě…