Asociace cestovních kanceláří: Cestovní kanceláře situaci na Rhodosu zvládly

30.07.2023 11:42 | Tisková zpráva

Na ostrově Rhodos došlo ke stabilizaci situace a většina požárů je uhašena. Turisté z celého světa se vrací zpět a oblíbená letoviska znovu otevírají. Ministerstvo zahraniční věcí ČR již ve svém doporučení neupozorňuje na žádnou oblast, kam by nedoporučilo na ostrově cestovat. Asociace cestovních kanceláří ČR (ACK ČR) vyhodnotila po uplynulých dnech kroky, díky kterým cestovní kanceláře zajistily rychlý návrat turistů zpět do České republiky.

Asociace cestovních kanceláří: Cestovní kanceláře situaci na Rhodosu zvládly
Foto: ackcr.cz
Popisek: Asociace cestovních kanceláří ČR - logo

Od předchozí víkendové eskalace požárů na jihu Rhodosu cestovní kanceláře intenzivně řešily návrat několika stovek klientů z této oblasti nebo zajištění náhradního ubytování. I přes rychlý sled událostí a výpadky telefonního signálu, zvládly české cestovní kanceláře tuto mimořádnou situaci velmi dobře. Do 48 hodin měly situaci pod kontrolou a byly v kontaktu se svými klienty, kterým na vlastní náklady zajistily náhradní hotelové ubytování či repatriaci do České republiky. Nejvíce zákazníků se vrátilo z hotelů v jižní oblasti zpátky během neděle 23. července 2023 a pondělí 24. července 2023. Klienti z jižní části ostrova, kteří projevili zájem o návrat, odcestovali domů komerčními charterovými či speciálními repatriačními lety, jež na své náklady vyslaly některé cestovní kanceláře. Někteří klienti pokračovali ve své dovolené na severu ostrova, kde panuje klidná situace, ať už v původním nebo náhradním ubytování. Díky flexibilitě a flotile letecké společnosti Smartwings se podařilo tato náhradní spojení zorganizovat v rekordním čase. Delegáti na místě pracovali nepřetržitě několik dní v kuse a vyřizovali stovky telefonů a požadavků. Klienti českých cestovních kanceláří, které v daný okamžik měly na jihu ostrova své zákazníky, tak byli včas evakuováni do bezpečí a celá událost se obešla bez zranění.

Situace na Rhodosu, který patří u Čechů k jedním z nejoblíbenějších řeckých ostrovů, je aktuálně pod kontrolou, a přestože se v jižní části stále vyskytují lokální ohniska požáru, neohrožují místní obyvatele ani turisty v destinaci. Uklidnění stavu přímo na místě dokládá i fakt, že během pátečního dne se do České republiky vrátili jak zástupci konzulárního odboru MZV ČR, tak i čeští hasiči, kteří v lokalitě sledovali vývoj zásahu. Došlo také ke zrušení speciální telefonní linky ministerstva. Na severu ostrova, zejména v okolí letovisek Faliraki a Kolymbia, tráví turisté z celé Evropy své dovolené a hotely i další služby v letoviscích fungují.

Momentálně vyřizují cestovní kanceláře a agentury návrat a distribuci zavazadel a nalezených dokladů z hotelových trezorů a pokojů již odcestovaným cestujícím z jihu ostrova či další individuální požadavky. Zároveň připravují postup jednotlivých kompenzací.

Zástupci profesní asociace a cestovních kanceláří získaly díky intenzivní spolupráci a aktivní komunikaci ze strany Ministerstva zahraničních věcí ČR v uplynulém týdnu důležité informace z jednotlivých destinací a zároveň aktuální doporučení pro cestování, podle kterých při organizaci zájezdů mohly postupovat. „Chtěli bychom jmenovitě poděkovat panu Martinu Smolkovi, vrchnímu řediteli sekce právní a konzulární MZV ČR, a vyzdvihnout práci celého konzulárního odboru za spolupráci a intenzivní aktivní komunikaci nejen v krizových situacích. Díky společnému přístupu jsme udělali pro české turisty maximum a nastavili procesy pro případné mimořádné situace v budoucnu,“ uvedl Jan Papež, místopředseda ACK ČR .

Vývoj na Rhodosu a v dalších jihoevropských destinacích, například v Turecku, Itálii či Chorvatsku, asociace, cestovní kanceláře a MZV ČR i nadále monitorují v tuto chvíli jsou požáry pod kontrolou a mimo turistické oblasti. Cestovní kanceláře se řídí doporučením ministerstva a lokálních úřadů či bezpečnostních složek v jednotlivých zemích.

Všem klientům doporučujeme, aby využívali registraci do systému DROZD ZDE a také pro přímou a snadnou komunikaci vždy uváděli při rezervaci zájezdu u cestovní kanceláře správné kontakty, včetně čísla mobilního telefonu, který s sebou mají přímo na dovolené v zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

13:55 ČEZ: V květnu si budou moci lidé prohlédnout vodní elektrárnu Hněvkovice

Během čtyř květnových víkendů se budou moci lidé podívat do útrob unikátního vodního díla, vybudovan…