Asociace cestovních kanceláří: K zařazení Bulharska mezi země s vysokým rizikem nákazy není žádný reálný důvod

21.08.2021 21:00

Reakce na zařazení Bulharska na červený seznam států dle míry rizika.

Asociace cestovních kanceláří: K zařazení Bulharska mezi země s vysokým rizikem nákazy není žádný reálný důvod
Foto: ackcr.cz
Popisek: Asociace cestovních kanceláří ČR - logo

Asociace cestovních kanceláří ČR (dále jen ACK ČR) se musí velmi důrazně ohradit proti postupu Ministerstva zdravotnictví (dále jen MZ).

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

V pátek dne 20.8. změnilo MZ svůj tzv. Cestovatelský semafor a zařadilo Bulharsko mezi Červené země, tedy mezi země s vysokým rizikem nákazy.

Od počátku letošní sezóny do 11.8. bylo podle MZ registrováno 67 pozitivních turistů, kteří se vrátili z Bulharska. Ve sledovaném období vycestovalo do Bulharska cca 200 tisíc českých občanů. Raději to zopakujeme 67 pozitivních turistů z 200 000!

Světová zdravotnická organizace WHO zařazuje Bulharsko mezi tzv. světle modré země, tedy země s mírným rizikem, tedy o jeden stupeň nižší riziko, než Česká republika, která je označena jako mírně tmavě modrá.

K zařazení Bulharska mezi Červené země, tedy země s vysokým rizikem nákazy, není žádný reálný důvod, žádná data nedávají k takovému postupu podklady.

Protože to není poprvé, kdy MZ podobným způsobem bezdůvodně negativně ovlivňuje cestování občanů a zasahuje do života mnoha desítek tisíc lidí, je patrné, že motivací k takové činnosti není snaha ochránit zdraví lidí.  Žádáme proto okamžitou nápravu – tedy vyjmutí Bulharska (a podobně je na tom i Řecko!) z Červené barvy na Cestovatelském semaforu.

Zároveň žádáme nezávislý audit metody, podle které MZ zařazuje jednotlivé země do Cestovatelského semaforu a žádáme nezávislý audit semaforu samotného. Je totiž absurdní, že mnohé barvy na semaforu ztratily během čas smysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…