Asociace exportérů: Obchodní bilance v prvním kvartále opět rekordní

10.05.2016 10:12

Přebytek obchodní bilance byl v prvním kvartále letošního roku opět rekordní, oproti loňsku o 14,7 mld. Kč vyšší. Pomohlo tomu na jedné straně další zvýšení exportu (o 1,5 %), na straně druhé pokles dovozu o 0,2 %.

Asociace exportérů: Obchodní bilance v prvním kvartále opět rekordní
Foto: Asociace exportérů
Popisek: Asociace exportérů, logo

Podle dnes zveřejněných čísel skončila v březnu bilance zahraničního obchodu v národním pojetí v běžných cenách přebytkem 21,7 mld. Kč, který byl meziročně o 4,0 mld. Kč vyšší. Vývoz se meziročně snížil o 2,5 % (na 296,3 mld. Kč) a dovoz o 4,1 % (na 274,7 mld. Kč).

Na celkově dobré bilanci zahraničního obchodu se v březnu podepsalo především výraznější zpomalení dovozu. To bylo způsobeno mimo jiné pokračující nízkou cenou ropy na světových trzích. Export byl už tradičně výrazně táhnut automobilovým průmyslem, kde došlo k poměrně výraznému meziročnímu navýšení o 6,4 mld. Kč. Přesto se exportérům nepodařilo v celkovém objemu překonat loňský březen a je tak možné, že se začíná projevovat zpomalování dynamiky vývozu. Kromě již tradičních problémů, jakými je ekonomické zpomalení čínské ekonomiky, nedostatek pracovníků na českém pracovním trhu, vyvstává otázka, jak by se na českém zahraničním obchodě projevilo vystoupení Velké Británie z EU. Dopad Brexitu je ale v současné době velmi obtížné predikovat.

Z teritoriálního členění poklesl v březnu export do všech sledovaných zemí a to včetně Německa (-2,5 %). Nejvýraznější meziroční pokles byl zaznamenán v exportu do Ruské federace (-12,2 %) a do Číny (-11,2 %). V 1. čtvrtletí letošního roku oproti stejnému období roku 2015 poklesl export do Ruské federace o 18,3 % a export do Číny o 9,1 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…