Asociace krajů ČR: Hejtmani řešili s premiérem systém dodávek ochranných prostředků i přeshraniční pracovníky

24.03.2020 8:23

Včerejší videokonference hejtmanů českých a moravských krajů s ministrem Janem Hamáčkem se účastnil premiér Andrej Babiš. Společně s hejtmany si upřesnili nový systém distribuce ochranných prostředků do krajů, který běží v režii ministerstva vnitra.

Asociace krajů ČR: Hejtmani řešili s premiérem systém dodávek ochranných prostředků i přeshraniční pracovníky
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Samotné dodání respirátorů a dalších ochranných prostředků zajišťuje do distribučních míst v krajích Hasičský záchranný sbor ČR (HZS ČR). Hejtmani také přivítali kompromisní řešení problematiky pendlerů, které bude platit od 26. března 2020.

Centrální systém distribuce ochranných prostředků se nyní vztahuje na všechny cílové skupiny, tedy i na fakultní nemocnice, páteřní nemocnice v krajích, záchranáře a další. Hasiči dodávku rozvezou do krajů, kde se zásoba rozdělí pro všechny. Kraje nyní mají od MV ČR „čerstvý závoz“ respirátorů a roušek, s další dodávkou se podle ministra vnitra Jana Hamáčka počítá ve středu. Hejtmani se s ministrem domluvili, že pošlou znovu aktualizovaný přehled požadavků, který bude mít k dispozici HZS ČR. Od ministerstva se zase představitelé krajů dozvědí, které firmy a organizace v krajích zásobuje přímo ministerstvo vnitra. „Jsme rádi, že se systém konečně zpřehlednil, zavážky jsou systematické. Jednotlivé kraje, například Olomoucký či Středočeský, teď nutně potřebují ochranné obleky, jsem rád, že i na jejich dodávkách jsme se shodli a měly by je v určitém počtu dostat všechny regiony,“ upřesnil Jiří Běhounek, 1. místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina.

Premiér Andrej Babiš upřesnil doporučení vlády směrem k přeshraničním pracovníkům. Těm bude doporučeno, aby zůstali v SRN a v Rakousku 3 týdny, po návratu do ČR pak nastoupí do dvoutýdenní karantény. Policie bude sledovat pohyb pendlerů, a zaeviduje veškeré informace. Tak bude jasné, kteří lidé se doporučením vlády neřídí a musí nastoupit do karantény. Toto téma předseda vlády také podle svých slov projednával s kancléřkou Angelou Merkelovou a s bavorským i saským premiérem. „Kraje jako Vysočina nebo Jihočeský problematiku řešily i s rakouskými představiteli. Doporučení vlády k třítýdennímu pobytu pendlerů v Německu a Rakousku a pak následnou karanténu po návratu do vlasti vítáme jako přijatelný kompromis, protože na jedné straně chceme co nejvíce omezit riziko šíření nákazy, ale zároveň chápeme, že tito přeshraniční pracovníci v mnoha případech živí rodiny a mohli by se dostat do existenčních problémů,“ uvedl Jiří Běhounek. Andrej Babiš rovněž přislíbil, že s ministrem průmyslu a obchodu bude jednat o nabídkách českých výrobců, kteří se obracejí na kraje a nabízejí možnost výroby respirátorů různých typů.

Se zástupci vlády se hejtmani spojí opět ve středu 25. března v odpoledních hodinách, kdy by se měl účastnit také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. V budoucnu chtějí kraje s vládou diskutovat i o tom, jaký bude jejich finanční podíl na dodávkách ochranných prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

13:04 ČEZ: Uzávěrka 10. ročníku soutěže „Vím proč“ se blíží

Už jen necelý měsíc mohou žáci základních a středních škol posílat videa do soutěže „Vím proč“ o nej…