Asociace krajů ČR: Hejtmani žádají jednorázovou kompenzaci propadu příjmů v souvislosti s druhou vlnou koronaviru

13.11.2020 21:20

Krizová opatření, která zavedl stát během druhé vlny pandemie koronaviru, ještě vice prohloubila propad daňových příjmů krajů. Jako další silně negativní zásah do příjmové stránky krajských rozpočtů pak hejtmani vnímají zrušení superhrubé mzdy.

Asociace krajů ČR: Hejtmani žádají jednorázovou kompenzaci propadu příjmů v souvislosti s druhou vlnou koronaviru
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

1. místopředseda Rady Asociace krajů a hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek se proto obrací dopisem na předsedu Vlády ČR, Senátu a Poslanecké sněmovny, aby požádal o jednorázovou kompenzaci propadu příjmů krajů ve výši 300 korun na obyvatele, úpravu rozpočtového určení daní (RUD) v souvislosti se zrušením superhrubé mzdy a zahájení společných jednání o dalších tématech. Zároveň ale také představitele státu informuje o nesouhlasu Rady Asociace krajů s nastavením programu REACT-EU, v rámci něhož by měla ČR získat evropské finance.

„Všichni se snažíme chápat nezbytná restriktivní opatření, i když se jejich následky projevují v našem hospodářství, zásadně ovlivňují rozpočet státu, samospráv, samotnou existenci firem, pociťuje je řada rodin a občanů. Vnímáme, že se stát snaží pomoci podpůrnými programy podnikatelům a dalším subjektům. Na druhé straně je pro nás ale nepřijatelný přístup vlády i sněmovny k územním samosprávám a především krajům. Výroky o tom, že kraje mají peněz dost a nepotřebují nic kompenzovat, považujeme za zcela nevhodné a zkreslené. Byly a jsou to právě kraje, krajské úřady a složky IZS v regionech, na kterých leží největší zátěž v organizaci a zavádění krizových opatření, distribuci ochranných prostředků zdravotníkům, sociálním pracovníkům, učitelům, řešení kapacit v nemocnicích. Na základě usnesení Rady Asociace krajů z 13. listopadu 2020 proto žádáme o schválení jednorázové kompenzace ve výši 300 korun na obyvatele kraje,” zdůraznil Jiří Běhounek.

Na jaře kraje vyšly vstříc vládě a ustoupily od požadavku na jednorázovou kompenzaci ve výši 500 korun na obyvatele regionu. Za to by měl stát zachovat finance do oprav silnic II. a III. tříd a do sociálních služeb. Krajům pomohlo i to, že jim Ministerstvo finance ČR proplatilo dotaci ve výši 10 milionů korun, která alespoň částečně pokryla náklady krajů spojené s realizací opatření proti šíření koronaviru na jaře letošního roku. Situace je nyní pro kraje ale zcela odlišná. „Aktuální stav je alarmující tím spíše, že vedle nulové kompenzace se negativně odrazí v rozpočtech krajů i zrušení superhrubé mzdy. Ať se bude jednat o dvouletý nebo jakkoli časově omezený krok, jeho dopady do příjmů krajů jsou odhadovány ve výši až 11 miliard korun! Požadujeme proto poskytnutí adekvátních náhrad krajům, a to prostřednictvím úpravou rozpočtového určení daní. Vyjadřujeme současně podporu stanovisku ostatních územních partnerů v této věci,” dodal hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Kraje se navíc připravují na možnost čerpat finanční prostředky z programů EU zaměřených na zahlazování následků koronavirové krize. K tomu se budou rozbíhat nové operační programy. Na přípravu a spolufinancování projektů s dotacemi z EU však regiony nutně musí mít potřebné peníze. V případě, že ze strany státu nedojde ke změně postoje ohledně kompenzací pro územní samosprávy, hejtmani postupně budou nuceni omezit investice do rozvoje regionů a financovat pouze základní potřeby v území.

Hejtmani rovněž zásadně nesouhlasí s rozhodnutím Vlády ČR o využití finančních prostředků programu REACT-EU na tzv. „kabiny pro sportovce“. Tyto peníze i podle stanoviska Evropské komise musí jít výhradně na akce, které urychlí zotavení se z krize v souvislosti s pandemií COVID-19, nebo půjdou na digitální a zelenou ekonomiku. „I přesto, že se v krajích nyní etablují nově ustavená vedení po krajských volbách, jsme připraveni k jednání a ke společnému hledání řešení,” uzavřel Jiří Běhounek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

19:15 JCCR: V oblasti cestovního ruchu musíme zabrat, sousedé nám ubíhají mílovými kroky

“Na čem nám ujíždějí sousedé” bylo tématem 8. ročníku největší konference cestovního ruchu v České r…