Asociace krajů ČR: Kraje řešily s vládou opatření v sociálních službách a upřesnila se distribuce ochranných prostředků

30.03.2020 15:13

Každý kraj si připraví vlastní řešení pro případ dalšího šíření nákazy koronavirem v pobytových zařízeních sociálních služeb a bude o něm informovat vládu.

Asociace krajů ČR: Kraje řešily s vládou opatření v sociálních službách a upřesnila se distribuce ochranných prostředků
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Upřesní se také distribuce ochranných prostředků od státu, aby kraje znaly plán závozů. Dohodli se na tom dnes hejtmani na videokonferenčním jednání s premiérem Andrejem Babišem a dalšími členy vlády.

„Diskutovali jsme o tom, jak vyčlenit dostatek míst pro ty klienty domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb, kteří onemocní COVID-19 a budou muset být izolováni od ostatních. Zároveň jsme řešili otázku zaměstnanců těchto domovů, pro něž musíme mít veškeré ochranné prostředky, aby byli maximálně chráněni. Rizikovou skupinou jsou navíc v tuto chvíli i klienti, kteří se vracejí z hospitalizace v nemocnicích zpět do sociálních zařízení. Došli jsme k závěru, že každý kraj poskytne informace, jak má tyto postupy nastaveny podle aktuální situace,“ uvedl 1. místopředseda Rady Asociace krajů ČR Jiří Běhounek, hejtman Kraje Vysočina.

Premiér Andrej Babiš ujistil hejtmany o tom, že i nadále trvá systém distribuce ochranných prostředků od ministerstva vnitra směrem do krajů. Co se týče ministerstva zdravotnictví, to by mělo zásobovat výhradně fakultní nemocnice, specializovaná zdravotnická pracoviště a laboratoře. Hejtman Běhounek to přivítal a potvrdil, že budou nadále praktičtí lékaři, ambulantní specialisté, zubaři a lékárníci zásobováni z distribučních míst v regionech, aby se neměnil fungující systém.  „Domluvili jsme se zároveň s ministrem vnitra Janem Hamáčkem, že bychom chtěli mít alespoň rámcový výhled na týden dopředu, jaké závozy se plánují, abychom s tím mohli v krajích počítat,“ doplnil Jiří Běhounek. Podle Jana Hamáčka mají hejtmani také vyčíslit potřebu respirátorů FFP3, ministerstvo vnitra podle toho zajistí dodávku od ministerstva zdravotnictví, jež může tento typ respirátorů alokovat.

Vicepremiér Karel Havlíček informoval hejtmany o tom, jaké profese průmyslové infrastruktury, výroby a obchodu zásobuje přímo ministerstvo průmyslu a obchodu a rovněž ministerstvo dopravy. Hejtmani v této souvislosti požádali, zda by bylo možné, aby získali konkrétní informaci, které resorty napřímo distribuují ochranné prostředky přesně stanoveným profesním skupinám, případně institucím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…