Asociace krajů ČR: Krajům opět chybí prostředky na platy ve zdravotnictví

17.01.2019 12:01

Hejtmani se na 15. zasedání Rady Asociace krajů prioritně zabývali navýšením tarifních platů pracovníků ve zdravotnictví. Nedostatek finančních prostředků na zvýšení mezd chtějí řešit okamžitě s ministrem zdravotnictví.

Asociace krajů ČR: Krajům opět chybí prostředky na platy ve zdravotnictví
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Finance trápí kraje i v oblasti dopravy. Prozatím totiž neobdržely peníze na letošní opravy silnic II. a III. tříd a mostů přislíbené vládou v listopadu loňského roku. Hostem středečního jednání v Brně byl ministr zemědělství Miroslav Toman, s nímž kraje projednaly společný postup v otázce kůrovcové kalamity a sucha.

"Většině krajů chybí finanční prostředky na pokrytí růstu platů a mezd ve zdravotnictví, které vláda navýšila o sedm procent. Máme konkrétní data o výši finančních dopadů za jednotlivé kraje a chceme o nich diskutovat s ministrem Adamem Vojtěchem. Není možné navyšovat platy jen v nemocnicích, které zřizuje ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová.

Zásadní problém pro kraje představuje blížící se ukončení některých projektů a programů, v rámci nichž se čerpají dotace z EU. Jedním z nich je například projekt, ze kterého se financuje podpora sociálních služeb. „Paní ministryně práce a sociálních věcí se musí okamžitě zabývat situaci v krajích, kde projekty zajišťující financování sociálních služeb z EU skončí, aby nám poskytla jasný návod, jak se máme se situací vypořádat. Především potřebujeme, aby všechny služby pokračovaly dále a ve stejném rozsahu," doplnila předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová.

V rozpočtech kraje dosud postrádají i vládou přislíbené finance na opravy silnic II. a III. tříd ve výši 4 miliard korun sloužící nejen k opravám silnic, ale i mostních konstrukcí v krajích. „Věřím, že slib, který dal pan premiér a paní ministryně financí, bude naplněn a v co nejkratší době obdržíme dokument garantující finanční prostředky, abychom již mohli začít úseky naplánované k opravám soutěžit a zahájit opravy co nejdříve,“ zdůraznila Jana Mračková Vildumetzová.

Ministr zemědělství Miroslav Toman vysoce ocenil spolupráci s kraji v rámci řešení kůrovcové kalamity a přislíbil společné jednání ohledně novely vodního zákona týkající se problematiky sucha. Rovněž avizoval plánované výdaje ve výši 19 miliard korun na opatření k propojování vodohospodářských soustav pro zajištění pitné vody.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…