Asociace krajů ČR: Opozice ocenila roli hejtmanů v přijetí pandemického zákona

19.02.2021 10:06

Velké poděkování za konstruktivní jednání zaznělo ve čtvrtek 18. února na adresu všech hejtmanů. Ti si ho vyslechli od zástupců opozičních parlamentních stran během společného videokonferenčního jednání.

Asociace krajů ČR: Opozice ocenila roli hejtmanů v přijetí pandemického zákona
Foto: Asociace krajů ČR
Popisek: Asociace krajů ČR

Všichni zúčastnění na něm s povděkem kvitovali skutečnost, že díky víkendové racionální diskusi zástupců Rady asociace krajů s vládou schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze návrh pandemického zákona.

Anketa

Pokud by vláda vyhlásila totální a úplný lockdown na 14 dní, byli byste pro?

66%
34%
hlasovalo: 23233 lidí

Šéfové opozičních stran ocenili schválení pandemického zákona jako pozitivní signál pro veřejnost, že politická scéna dokáže dosáhnout rychlé dohody, když si to situace žádá. Zdůraznili, že celý proces uvedlo do pohybu racionální jednání hejtmanů, kteří se během víkendového jednání dokázali shodnout na jednotném stanovisku. Jejich iniciativu, která obsahovala i požadavek na zrychlené schválení pandemického zákona označili za první účinný krok, který nastartoval nějakou změnu.

„Nám hejtmanům šlo hlavně o to, aby se udržel ve všech regionech jednotný systém. A vážím si toho, že se podařilo dosáhnout dohody zejména proto, že jsme těleso poměrně široce stranicky rozvrstvené,“ uvedl předseda Asociace krajů Martin Kuba. Vysvětlil, že hlavní odpovědnost za řešení pandemické situace a nastavení souvisejících opatření je pouze na vládě. Hejtmanům šlo primárně o nastavení jednotného systému ve svých krajích, proto má pro ně platný pandemický zákon zásadní význam.

Dalším tématem společného jednání byla situace v nemocnicích v krajích či podmínky možného návratu dětí do škol a s tím související nutnost zajištění systému jejich testování a očkování pro pedagogy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…