Asociace malých a středních podniků a živnostníků vyzývá vládu, aby konečně pomohla podnikatelům postiženým předvánočním lockdownem

19.01.2022 15:13 | Tisková zpráva

Tisíce drobných podnikatelů a živnostníků před koncem loňského roku tvrdě zasáhl zákaz adventních a vánočních trhů, k němuž dosluhující vláda přistoupila v obavách z dalšího šíření covidové nákazy.

Asociace malých a středních podniků a živnostníků vyzývá vládu, aby konečně pomohla podnikatelům postiženým předvánočním lockdownem
Foto: AMSP ČR
Popisek: logo AMSP ČR

Restrikce dopadly i na další obory. Aby pro ně nebyl likvidační, přislíbila kompenzace z programů COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady. Pomoci měl i kompenzační bonus pro OSVČ. 

Anketa

Podporujete plošné testování ve firmách?

13%
hlasovalo: 20677 lidí

Zatímco vyplácení bonusů za období od 22. listopadu 2021 už běží, další podpora je zatím v nedohlednu. Pro Asociaci malých a středních podniků a živnostníků České republiky (AMSP ČR) je taková situace, která se bytostně dotýká jejích členů, nepřijatelná.

„Na asociaci i na mne osobně se opakovaně obracejí provozovatelé vánočních trhů a prodejci, že jsou v úplně zoufalé situaci,“ říká předseda představenstva AMSP ČR Josef Jaroš.

„Podnikatelé v dobré víře omezení respektovali a své aktivity utlumili, s vidinou již domluvených kompenzačních programů. Ti poctiví, kteří neobcházeli vládní proticovidová opatření přejmenováním svých trhů nebo účastí v iniciativách Chcípl pes či Volná zóna, zůstali doteď bez jakékoliv pomoci a kompenzace,“ přitakává Luboš Kastner, člen představenstva AMSP ČR a garant projektu Moje restaurace.

Podle Davida Borovky z České eventové asociace situace v oboru eventů rovněž není vůbec pozitivní. „Náš obor stojí od 15. listopadu a vzhledem k tomu, že se eventy plánují 2-3 měsíce dopředu, tak budeme stát minimálně ještě 3-4 měsíce,“ vysvětluje Borovka.

Jak uvádí, především chybí naděje zadavatelů, že už mohou začít plánovat další akce. „To znamená další zdržení zhruba o dva měsíce. Vydržet 6-9 měsíců s poklesem tržeb o 80 % a nedostat žádné kompenzace, to logicky nemohou po několika vlnách covidu ustát ani nejsilnější firmy v oboru,“ konstatuje.

Koronavirová situace zásadně zasahuje i činnost komerčních divadel. Většina z nich sice není kapacitně omezena, zásadně však na ně dopadají celospolečenské restrikce a omezení života. „Oproti roku 2019 jsou tržby v tomto segmentu minimálně o 50 % nižší,“ přibližuje Josef Jaroš.

Divadla a kultura obecně jsou jednou z nejzasaženějších oblastí od počátku koronavirové pandemie, nyní navíc zcela bez jakýchkoliv kompenzací a pomoci. Soukromí divadelníci jsou na pokraji svých možností, jelikož většina rezerv padla na záchranu divadel v uplynulém období.

AMSP ČR proto vyzývá vládu k urychlenému spuštění kompenzačních programů COVID – 2021 a COVID – Nepokryté náklady. Programy byly vládou schváleny již v listopadu loňského roku právě jako reakce na uzavření vánočních trhů.

Výše zmíněné programy přitom byly připravovány (respektive obnoveny) s vědomím, že klíčová je rychlost pomoci. Při očekávané délce procesu je však již nyní zřejmé, že postižení podnikatelé se dočkají pomoci, když vše dobře půjde, nejdříve ve druhém čtvrtletí roku 2022. K uzavření vánočních trhů však došlo v listopadu loňského roku.

„Věříme, že se situaci podaří brzy vyřešit. Stánkař, který chtěl přispívat k vánoční pohodě a místo toho musel vylévat svařené víno do kanálu, si ze strany státu určitě nezaslouží menší ochranu, než zaměstnanec nadnárodního koncernu,“ dodává Jaroš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…