Asociace poskytovatelů sociálních služeb: MPSV posílá na sociální služby miliardu, nikoliv chybějící dvě

12.06.2019 16:05

Společné prohlášení APSS ČR a Charity České republiky: Poskytovatelé sociálních služeb souhlasí s prohlášením krajů ČR: MPSV ČR posílá na sociální služby 1 miliardu, nikoliv chybějící 2 miliardy

Asociace poskytovatelů sociálních služeb: MPSV posílá na sociální služby miliardu, nikoliv chybějící dvě
Foto: apsscr.cz
Popisek: Asociace poskytovatelů sociálních služeb - logo

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová společně s ministryní financí Alenou Schillerovou oznámila v minulém týdnu zažehnání kolapsu sociálních služeb v ČR. Jednu miliardu korun pošle Ministerstvo práce a sociálních věcí (polovinu z vlastní kapitoly, polovinu obdrží od Ministerstva financí) a druhou miliardu korun zajistí pokračováním individuálních projektů z evropských zdrojů. To však nebude možné a reálné.

Navržené prostředky ve výši 1,5 mld. Kč budou čerpány na vybrané sociální služby až do června roku 2022. Není tedy ani reálně možné využít z těchto zdrojů zmíněnou miliardu na dofinancování sociálních služeb pro letošní rok. Nadto celý proces nových žádostí individuálních projektů trvá několik měsíců a nelze jej příliš urychlit.

„Konstatování vlády ČR prostřednictvím obou rezortů mediální zkratkou, že se peníze našly a vše je vyřešeno, je velmi nešťastné a ne zcela pravdivé. Přislíbená miliarda pouze oddálila kolaps sociálních služeb a slibované peníze z evropských zdrojů pro tento rok jsou iluzorní,“ upozorňuje Jiří Horecký, prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb ČR.

Jasným důkazem vážnosti tohoto stavu a fádnosti řešení ze strany obou ministerstev je i rychlá a jednotná reakce všech krajů prostřednictvím Komise pro sociální záležitosti Asociace krajů ČR, která upozorňuje MPSV ČR na celý problém, resp. pouze na jeho částečné a neúplné řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…