Auto*Mat: Se světovou cyklojízdou v Praze vyrazí i devět ambasád

19.05.2021 20:29

V Praze se opět po roce sejdou vyznavači a vyznavačky jízdního kola, aby přitáhli pozornost k městské cyklodopravě a zdůraznili její význam. A jak jinak než přímo v sedle během Světové cyklojízdy v Praze, která odstartuje ve čtvrtek 3. června na Světový den jízdního kola.

Auto*Mat: Se světovou cyklojízdou v Praze vyrazí i devět ambasád
Foto: auto-mat.cz
Popisek: Auto*mat, logo

Jízdy se poprvé zúčastní i zástupci OSN a zaměstnanci a velvyslanci 9 ambasád v Praze. Další tři budou podporovat na dálku. Akci zaštítil a zúčastní se jí i náměstek pro dopravu Adam Scheinherr.

Za posledních 135 let se na principu jízdního kola prakticky nic nezměnilo, ale až v posledních letech se stává jedinečným prostředkem k udržitelnému rozvoji měst a také symbolem aktivního a zdravého životního stylu. Městská cyklodoprava je levná, rychlá a praktická forma mobility, kultivuje veřejný prostor a dokonce prospívá místnímu podnikání1,2,3. S nulovými emisemi bojuje s klimatickou změnou a znečištěným ovzduším. Zdravotní benefity má tak nejen pro cyklisty, ale i všechny obyvatele měst. To zatím chápou mnohem lépe na západě než u nás. Současná pozice cyklistiky v Praze, resp. Česku – i přes viditelné zlepšení - stále není ideální. A i proto spolek AutoMat pravidelně pořádá velkou cyklojízdu Prahou.

“Cyklojízdou chceme zároveň připomenout, že atraktivita, radost i užitek (z) jízdy na kole závisí na kvalitě, hustotě a bezpečnosti cyklistické infrastruktury a také, že je součástí cílů udržitelného rozvoje SDG’s Organizace spojených národů, jejíž pražská kancelář naši jízdu oficiálně zaštiťuje,” říká jeden z hlavních organizátorů Michal Lehečka.

„Moje minulá funkce byl post velvyslance v nizozemském Haagu. My Němci a Češi se můžeme ještě hodně učit od našich nizozemských přátel, pokud jde o cyklistickou infrastrukturu. Cyklostezky tam jsou bezpečnější a pohodlnější než v Německu nebo Česku. Proto si přeji, aby se nám podařilo využívat tamní zkušenosti i v našich zemích,“ říká velvyslanec Spolkové republiky Německo v Praze, Dr. Christoph Israng, který se cyklojízdy také zúčastní.

Anketa

Považujete Srby za bratrský národ?

96%
4%
hlasovalo: 13320 lidí

Kolem proti covidu
Důležitost cyklodopravy nečekaně podrthla i stále probíhající koronavirová krize. Co nejvíce lidí na kolech znamená úlevu MHD a nižší šance pro šíření viru. Mnoho měst po celém světě proto začalo velmi rychle podporovat a preferovat městskou cyklistiku (stavět “pop-up” cyklostezky, dotovat servis kol apod.). Řada z těchto opatření se ale natolik osvědčila, že už zůstanou natrvalo. Proto AutoMat už v květnu 2020 nabídl pro inspiraci obsáhlou rešerši (ZDE) aktuálních opatření a koncepcí v ostatních světových metropolích od albánské Tirany přes Londýn a Paříž až po kolumbijskou Bogotu. V Praze k výraznějším podpůrným opatřením nedošlo, i přes to stoupl počet cyklistů o 30 až 67 %4,5 v porovnání s předpandemickým obdobím.

Doprovodný program
AutoMat ve spolupráci s Nadací partnerství chystá také mezinárodní seminář “Cyklodoprava v době post/covidové”, kterého se zúčastní experti z celé Evropy a ke kterému se online můžete připojit i vy (registrujte se zdarma ZDE).

Cyklojízda je také symbolickým zakončením 11. ročníku celoměsíční květnové výzvy Do práce na kole (ZDE), kterou se spolek AutoMat snaží popularizovat jízdní kolo nejen jako rekreační záležitost, ale především jako dennodenní dopravní prostředek. Letos se výzvy účastní rekordních 22 000 účastníků a účastnic z celé republiky.

Trasa cyklojízdy
Zhruba 9 km trasa startuje v 18:00 v Centrálním parku na Pankráci. Hodinu a půl dlouhá trasa povede přes centrum města a skončí na Štvanici.

Ambasády
Pokud to aktuální protipandemická nařízení dovolí, cyklojízdy se zúčastní Dánské velvyslanectví v Praze, Velvyslanectví Lotyšské republiky v České republice, Velvyslanectví Spolkové republiky Německo v Praze, Velvyslanectví Nizozemského království v České republice, Velvyslanectví Norského království v Praze, Velvyslanectví Polské republiky v Praze, Rakouské velvyslanectví v Praze,
Velvyslanectví Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a Velvyslanectví Švédska v Česku.

Jízdu podpoří na dálku: Velvyslanectví Estonské republiky, Finské velvyslanectví v Praze a Velvyslanectví Slovinské republiky v Praze.

Mimo ambasády se přidá několik zahraničních organizací se zájmem o udržitelnou mobilitu, např. Česko-německá obchodní a průmyslová komora či centrum OSN v Praze.

Aktuální informace ZDE

Poznámky:
1) ZDE
2) ZDE
3) ZDE
4) ZDE
5) ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…