Autoklub ČR: Na kolik nás vyjde natankování ve státech EU28

05.06.2019 18:47

V rámci států EU28 byla v polovině letošního května cena bezolovnatého benzinu 95 nejnižší v Rumunsku (jeden litr vyšel na 1,16 eura).

Autoklub ČR: Na kolik nás vyjde natankování ve státech EU28
Foto: Autoklub ČR
Popisek: Autoklub ČR

Levně bylo i v Bulharsku (1,17 eura) a Litvě (1,2 eura) či Polsku (1,22 eura). „A možná překvapivě levně bylo i v Lucembursku (1,32 eura). Zde jsou totiž maximální ceny paliv stanoveny vládou na základě příslušného zákona. V porovnání s dalšími státy nebylo draho ani v České republice, kde průměrná cena bezolovnatého naturalu činila 1,27 eura,“ říká Libor Budina z Autoklubu České republiky. Naopak nejdráže bylo v Nizozemsku, kde litr bezolovnatého benzinu stál 1,85 eura, levné to nebylo ani v Portugalsku (1,68 eura), Řecku (1,64 eura) a Itálii (1,63 eura). „Bezolovnatý benzin 95 je v rámci Evropy nejčastěji tankovaným druhem benzinu. Natankovat se dá prakticky na každé čerpací stanici. Jeho průměrná cena od začátku letošního května narostla cca o 1,54 procenta. V současné době tak činí 1,32 eura. Kromě Nizozemska byl tento benzin nejdražší v Norsku a na Islandu, až o 30 procent vyšší než je celoevropský průměr,“ upřesňuje Roman Budský z Platformy Vize 0.  

Motorová nafta byla nejlevnější v Litvě (1,11 eura za litr), Lucembursku (1,16 eura), Bulharsku (1,20 eura) a Rumunsku (1,21 eura). „Nejhlouběji museli sáhnout do kapsy řidiči v Belgii (1,57 eura), Švédsku (1,54 eura), Itálii (1,52 eura). I v případě motorové nafty se Česká republika řadila s průměrnou cenou 1,23 eura za litr k levným státům,“ uvádí Budina. Průměrná celoevropská cena motorové nafty činila 1,24 eura, oproti začátku května vzrostla o 0,81 procenta. „V přibližně čtvrtině evropských států byla nafta dražší než bezolovnatý benzin 95. Z členských států EU28 tomu tak bylo na Kypru, v Maďarsku, Rumunsku a ve Velké Británii,“ uzavírá Budský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…