Avia Motors: Společnost vydává knihu o své historii a pracuje na novém užitkovém elektromobilu

16.12.2019 10:33

Letošní rok se nese ve znamení stého výročí založení značky AVIA. Současný nositel její tradice podnik AVIA Motors při této příležitosti vydává knihu Století Avie, příběh československé legendy 1919-2019, jejímž autorem je David Hloušek.

Avia Motors: Společnost vydává knihu o své historii a pracuje na novém užitkovém elektromobilu
Foto: Avia
Popisek: Avia

Tento rok si sesterské automobilky AVIA Motors a TATRA TRUCKS patřící do holdingu CZECHOSLOVAK GROUP připomínají zásadní milníky své existence. V obou případech to je sto let existence jejich značek. Zatímco se značka TATRA začala objevovat nejprve na automobilech a až později i na letadlech, u značky AVIA to byla naopak nejdříve letadla a až poté automobily. Významné jubileum AVIA Motors v průběhu tohoto roku připomněla například limitovanou sérií 19 vozů AVIA INITIA ve výročním provedení. Další připomínkou dlouhé historie značky je nyní vydávaná publikace Století Avie, příběh československé legendy 1919-2019.

Knihu napsal David Hloušek, dlouholetý zaměstnanec společnosti a badatel široce obeznámený s děním kolem značky AVIA i podniku. Jak již název knihy napovídá, autor na 368 stranách provede čtenáře historií značky i firmy od jejího počátku v roce 1919, kdy ji založili konstruktéři Pavel Beneš a Miroslav Hajn, až po žhavou současnost. První kapitoly se věnují přerodu malé firmy s truhlářskými zakázkami, výrobou vrtulí a drobnými opravami letadel v jednoho z nejvýznamnějších výrobců letadel pro civilní i vojenské použití v tehdejším Československu a Evropě. Nechybějí také pasáže věnující se době okupace, během níž musela firma vyrábět letadla a letecký materiál pro okupanty. Dále kniha mapuje poválečný vývoj, kdy z výrobních prostor firmy AVIA vedle letadel poprvé vyjížděly i nákladní automobily.

Následující kapitoly popisují licenční výrobu letadel sovětského původu a také přibližují zajímavé, ale mnohdy nerealizované, letecké i automobilové projekty z padesátých a šedesátých let. Nechybí samozřejmě ani zásadní zlom z 60. let, kdy AVIA začala vyrábět lehká užitková vozidla ve francouzské licenci, což mělo zásadní vliv na její další vývoj až do současnosti. Čtenáři se také dočtou všechny podrobnosti o dění po roce 1989, včetně procesu privatizace a změnách ve vlastnické struktuře až po přechod značky a firmy pod křídla holdingu CZECHOSLOVAK GROUP. Popsán je také vývoj nových modelových řad automobilů AVIA až po současný typ INITIA.

Knihu Století Avie, příběh československé legendy 1919-2019 vydává v nákladu 1400 kusů nakladatelství Olympia, má 368 stran a rozměry 215x220 mm. Publikaci je možné zakoupit přímo v nakladatelství Olympia, na e-shopu ZDE nebo u vybraných knihkupců.

Budoucnost přichází už nyní

AVIA Motors i nadále zůstává pevnou součástí holdingu CZECHOSLOVAK GROUP. Rok 2019 je pro automobilku významným nejen tím, že si připomíná svou dlouhou historii. Je také přelomem nové éry – začátkem doby elektromobilů. AVIA Motors už měsíce pracuje na projektu užitkového elektromobilu a jedná s vhodnými partnery o výrobě vozidel této kategorie. V současnosti se usilovně pracuje na výsledné podobě elektromobilu na podvozku modelové řady AVIA INITIA a vznikají první prototypy. V příštím roce, tedy v prvním roce druhého století existence značky AVIA, by se první elektromobily mohly dostat ke svým zákazníkům.

Velmi důležitou součástí portfolia AVIA Motors bude i nadále servisní podpora flotily několika tisíc vozidel AVIA modelových řad D a INITIA. „Celý náš systém servisní podpory a distribuce náhradních dílů zaručuje uživatelům spolehlivé fungování vozů AVIA nejméně po následující desetiletí. Potřebné součástky i nadále vyrábíme, a to včetně montáže dílů do celků. Naše společnost navíc jako jediná disponuje dostatečnými zásobami náhradních dílů a nadále zajišťuje jejich rychlou a spolehlivou distribuci,“ řekl Tomáš Adamec, generální ředitel AVIA Motors.

AVIA Motors bude také nadále vyrábět na zakázku vozidla řady INITIA s pohonem 4x4. Dále podnik vede jednání o rozšíření výrobního programu, aby se mohl stát subdodavatelem některých komponentů potřebných pro automobilový průmysl.

O AVIA Motors

V letošním roce si AVIA Motors připomíná stoleté výročí vzniku společnosti i značky, což ji řadí k nejstarším tradičním průmyslovým podnikům v Česku. Už v roce 1919 začali psát historii značky konstruktéři Pavel Beneš a Miroslav Hajn, ke kterým se záhy přidali ještě Václav Malý a J. F. Koch. Beneš s Hajnem se pak stali ústředními postavami firmy až do počátku 30. let. Ta se nejdříve věnovala výrobě vrtulí, opravám letadel a truhlářským zakázkám. Už v roce 1920 Beneš a Hajn představili světu na svou dobu unikátní a revoluční letoun AVIA BH-1 Exp. Ten byl prvním z celé řady slavných a úspěšných letounů značky AVIA, které se uplatnily v civilních službách i u vojenských letectev nejen u nás, ale i v zahraničí. První nákladní automobily firma vyrobila těsně po druhé světové válce, na další desetiletí se pak střídavě věnovala automobilové a letecké produkci. V 60. letech se firma AVIA přeorientovala z letecké výroby (výroba leteckých motorů a vrtulí běžela až do přelomu 80. a 90. let) na produkci nákladních vozidel, která tvoří dodnes hlavní prvek jejího výrobního programu.

O holdingu CZECHOSLOVAK GROUP

CZECHOSLOVAK GROUP je holding navazující na tradici československého průmyslu, který podporuje a dále rozvíjí aktivity tradičních českých a slovenských společností v oblasti civilní i obranné průmyslové produkce. Jeho portfolio zahrnuje výrobu a prodej strojírenských produktů pro automobilový, železniční, letecký či hodinářský průmysl, dále výrobu speciálních vozidel, terénních nákladních automobilů, zbraní a zbraňových systémů či munice. Skupina klade silný důraz na kvalitu svých produktů a služeb a na exportní aktivity. S produkty společností holdingu se lze setkat na všech kontinentech a počet jeho zákazníků se nestále rozrůstá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…