- Bezpečně zabaleno: řešení pomocí ochranné vrstvy chrání balené potraviny vůči kontaminantům.
- Tenké jak břitva a odolné: vrstvy nabízejí ochranu až do konce doby expirace.
- Selektivní bariéra: zbytky minerálních olejů nemohou projít, kdežto atmosférický kyslík a vodní pára ano.
Regály naplněné barevným zbožím, kam jen oko dohlédne: řada za řadou obsahují regály v obchodech balení müsli, rýže, nudlí a směsí na pečení. Mrazáky zase lákají zákazníky pizzou, zeleninou a rybím filé – dobře zabalené v zářivých barevných krabicích. Dobře navržené papírové obaly jsou pro odvětví výroby potravin nezbytné. Jsou lehké, při skladování šetří místo a lze je také z hlediska nákladů efektivně přepravovat. Současně však také chrání výrobky před vlhkostí, kontaminací a poškozením. Papír je udržitelný obalový materiál, zejména pokud je vyráběn z recyklovaných vláken. Věděli jste však, že tato vlákna obsahují zbytky minerálních olejů? Ochranné vrstvy navržené společností BASF potraviny před těmito látkami chrání.
Kartonové obaly pro potraviny jsou často vyráběny z recyklovaného odpadního papíru, jako jsou noviny. Tento papír obsahuje mimo jiné zbytky novinových tiskových barev obsahujících také minerální oleje, které nejsou pro styk s potravinami schválené. A přesně zde nastává problém: minerální oleje nelze v recyklačním procesu zcela odstranit, a proto se následně dostávají do obalů. Minerální oleje navíc obsahují uhlovodíkové sloučeniny, které mohou z kartonu přecházet do potravin, což odborníci označují jako migraci. K ní může však dojít i bez přímého kontaktu kartonu s potravinou: některé zbytky minerálních olejů se odpařují již při pokojové teplotě. Tato směs plynů se rozptyluje uvnitř obalu a potravina může látky absorbovat. „Studie Úřadu pro bezpečnost potravin kantonu Curych ukázala, že po dvou měsících se při pokojové teplotě dostalo do potravin 30 % všech látek schopných migrace,“ vysvětluje Heiko Diehl, manažer společnosti BASF v divizi Paper Chemicals, která zodpovídá za poskytování podpůrných služeb pro mezinárodní značky, jež pro své potraviny specifikovaly papírové obaly. To se dotýká zejména produktů, jako je mouka, rýže nebo směsi na pečení, jelikož dokáží absorbovat větší množství složek minerálních olejů. „Když se kontaminanty v potravinách nahromadí, nelze je již odstranit ani zneškodnit umytím nebo varem,“ dodává Diehl.
A není to jen potravinářský průmysl, který si je vědom potenciálních zdravotních rizik spojených s minerálními oleji v potravinářských obalech. Zbytky minerálních olejů v potravinách a jejich účinky jsou také v hledáčku pozornosti příslušných dohledových orgánů ve Švýcarsku. Vědci při kontrolních vyšetřeních zaznamenali vysoká rezidua těchto látek v lidské tkáni. Dr. Konrad Grob z Úřadu pro bezpečnost potravin v Curychu k tomu uvádí: „Používání kartonu pro potravinářské obaly je tak vysoké, že zahrnutí recyklovaných obalů je nevyhnutelné. Dosud nebyly stanoveny žádné právně závazné limity, byla dána pouze oficiální doporučení. Avšak pro většinu výrobků skladovaných delší dobu nelze tyto hodnoty s běžným recyklovaným kartonem bez ochranné vrstvy dodržet,“ říká Grob.
Společnost BASF již vyvinula různá řešení ochranných vrstev, které se aplikují na vnitřní povrch kartonové krabice. Tyto extrémně tenké vrstvy jsou vyrobeny z polymerů, jinými slovy z makromolekul, jež se skládají z mnoha opakujících se menších molekul. Ochranné vrstvy tenké jen 10 až 15 mikrometrů (pro srovnání: tloušťka vlasu je 120 mikrometrů) již tři roky chrání potraviny před kontaminanty. Díky tomu jsou spolehlivě chráněny výrobky, jako jsou nudle, které v obalech zůstávají v průměru 15 až 24 měsíců. „Nejdůležitějším požadavkem na ochrannou vrstvu je, aby doba průniku – což je doba, než se ochranná vrstva stane propustnou a umožní zdraví nebezpečným látkám proniknout do potravin – byla delší než doba trvanlivosti zabaleného výrobku,“ vysvětluje Diehl.
„Naše ochranné vrstvy si lze představit jako hustou síť, skrz kterou mohou procházet pouze určité molekuly,“ pokračuje Diehl. Projít mohou pouze velmi malé molekuly, např. vodní pára. Větší molekuly, jako jsou zbytky minerálních olejů, se skrze síť nedostanou. Migraci molekul navíc omezuje polární povaha ochranných vrstev společnosti BASF.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva