BASF: Technologie Green Sense® Concrete je nyní dostupná i na evropském trhu

25.03.2014 16:20

Společnost BASF nyní nabízí svou technologii Green Sense® Concrete pro výrobu a zpracování betonu s účinným využíváním zdrojů také v Evropě.

BASF: Technologie Green Sense® Concrete je nyní dostupná i na evropském trhu
Foto: BASF
Popisek: BASF

Green Sense Concrete představuje balíček služeb společnosti BASF, který pomáhá výrobcům vylepšit pracovní charakteristiky betonu, jako je odolnost, pevnost a šetrnost k životnímu prostředí. Balíček se skládá ze tří složek: optimalizace návrhu betonové směsi odborníky společnosti BASF, použití hyperplastifikátorů od společnosti BASF (např. MasterGlenium®) a analýzy ekologické účinnosti betonové směsi. Analýza slouží ke zjištění ekonomických a ekologických kritérií výkonnosti ve srovnání s tradičními návrhy betonových směsí.

Například při výstavbě nového Světového obchodního centra v New Yorku ušetřila technologie Green Sense Concrete ve srovnání s tradičním návrhem betonové směsi přibližně 15 800 tun ekvivalentu CO2 a přibližně 25 400 megawatthodin energie. Společnost BASF tímto způsobem nabízí řešení naléhavých problémů ve stavebnictví, jako je vysoký podíl spotřeby primární energie či vysoký podíl skleníkových plynů a emisí jemných prachových částic.

Referenční projekt v Evropě

Technologie Green Sense Concrete byla v Evropě použita poprvé při výstavbě nové kancelářské budovy společnosti BASF v Ludwigshafenu v Německu, jejíž dokončení se plánuje v roce 2015. Sedmipatrová budova má celkovou plochu cca 35 000 m2 a poskytne více než 1 400 dalších kancelářských pracovišť. Společnost BASF usiluje o získání zlatého certifikátu Německé rady pro udržitelné budovy (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen, DGNB). Aby jej společnost získala, musí celá budova během výstavby, v době životnosti i při demontáži splňovat přísné normy. Systém DGNB zohledňuje všechny důležité aspekty trvale udržitelné výstavby v průběhu celého životního cyklu budovy. Proces certifikace zahrnuje šest oblastí – ekologii, ekonomiku, sociálně-kulturní a funkční aspekty, technickou kvalitu, procesy a místo stavby, přičemž stejný význam je přiřazován jak ekonomickým aspektům trvale udržitelné výstavby, tak ekologickým kritériím.

Při lití základové desky nové kancelářské budovy bylo zpracováno přibližně 2 100 m3 betonu. Návrh směsi byl optimalizován pomocí analýzy ekologické účinnosti. „Vyladili jsme naše přísady do betonu se surovinami, které výrobce betonu používá, čímž jsme ve srovnání s konvenčním návrhem betonové směsi dosáhli úspor okolo 30 procent ekvivalentu CO2,“ říká Dr. Sven Asmus, který ve společnosti BASF celosvětově zodpovídá za přísady do betonu.

Dalším významným přínosem optimalizované betonové směsi je podstatné snížení hluku na staveništi, který je s výstavbou spojen. Vzhledem k tomu, že přísady MasterMatrix® a MasterGlenium® zajišťují vysokou tekutost a samozhutňovací vlastnosti betonové směsi, bylo možno z velké části upustit od zhutňování betonu vibracemi. Díky tomu jsou místní obyvatelé a pracovníci na staveništi vystaveni hluku v mnohem menší míře než dřív. Tato vylepšení návrhu směsi proto dle akreditovaných auditorů DGNB významně přispějí k zamýšlené certifikaci dokončené stavby.

Transparentnost a dokumentace pomocí Life Cycle Analyzer (Analyzátor životního cyklu)
V procesu certifikace hrají důležitou roli také přehledná dokumentace a transparentnost celého procesu výstavby. A přesně k tomu lze použít nástroj Life Cycle Analyzer společnosti BASF. Speciální software umožňuje výrobcům betonu a provozovatelům významně zvýšit účinnost procesů, snížit spotřebu energií a zlepšit výběr materiálů a kvality.

Kombinace tržního know-how, schopnosti výzkumu a odborného poradenství činí z technologie Green Sense Concrete společnosti BASF propracovaný a v terénu osvědčený koncept pro trvale udržitelnou výstavbu.

O divizi Stavební hmoty

Divize Stavební hmoty společnosti BASF nabízí pokročilá chemická řešení pro novou výstavbu, údržbu, opravy a modernizace staveb. Naše komplexní portfolio zahrnuje přísady do betonu, cementové příměsi, chemická řešení pro podzemní stavby, hydroizolační systémy, těsnicí hmoty, systémy pro opravy a ochranu betonu, spárovací hmoty pro profesionální použití, podlahové systémy pro profesionální použití, systémy na upevnění dlaždic, systémy na kontrolu rozpínání a řešení ochrany dřeva.

Globální komunitu stavebních odborníků z divize Stavební hmoty tvoří 6 400 zaměstnanců. Abychom mohli vyřešit konkrétní stavební úkoly našich zákazníků od prvotního konceptu až po dokončení projektu, kombinujeme know-how získané z našich odborných znalostí napříč všemi oblastmi i regiony a čerpáme také ze zkušeností získaných v nesčetných stavebních projektech po celém světě. Využíváme globální technologie BASF i své hluboké znalosti místních potřeb v oblasti stavebnictví, abychom vytvářeli inovace, které pomohou našim zákazníkům být úspěšnějšími a usilovat o trvale udržitelnou výstavbu.

Divize Stavební hmoty provozuje výrobní závody a prodejní centra ve více než 60 zemích a v roce 2012 dosáhla tržeb ve výši asi 2,3 miliardy eur.

O společnosti BASF

Společnost BASF – The Chemical Company je globálním leaderem v oblasti chemického průmyslu. Společnost má velice široké portfolio zahrnující chemikálie, plasty, stavební materiály, zemědělské produkty i jemnou chemii. Kombinujeme ekonomický úspěch, sociální zodpovědnost a ochranu životního prostředí. Společnost je spolehlivým partnerem pro prakticky všechna průmyslová odvětví a svým partnerům nabízí produkty o vysoké přidané hodnotě a inteligentní systémová řešení, jež jim umožňují dosahovat stále větších úspěchů. Naše produkty a systémová řešení přispívají k šetrnému hospodaření se zásobami, zaručují zdravou výživu a pomáhají zlepšovat kvalitu lidského života. Náš přínos je shrnut do našeho korporátního cíle: Tvoříme chemii pro trvale udržitelnou budoucnost. Společnost BASF vyvíjí nové technologie s potenciálem hledání odpovědí na globální problémy, jako je změna klimatu, potřeba vyšší energetické efektivnosti a vyšší mobility. BASF zaměstnává více než 110 000 lidí a v roce 2012 vykázala tržby ve výši 72,1 miliard Eur. Akcie společnosti BASF jsou obchodovatelné na akciových trzích ve Frankfurtu (BAS), Londýně (BFA) a Curychu (AN). Více informací o společnosti BASF najdete na internetu na adrese www.basf.com nebo na Social Media Newsroom: www.newsroom.basf.com.

BASF v České republice

Společnost BASF spol. s.r.o., dceřiná společnost BASF SE, patří k předním firmám chemického průmyslu v České republice. Z Prahy a jiných závodů je distribuován celý sortiment inovativních a vysoce hodnotných výrobků skupiny BASF. V roce 2012 měla v České republice skupina BASF 304 zaměstnanců a dosáhla obrat ve výši 522 miliónů Eur. Další informace jsou uvedeny na internetové stránce www.basf.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP mění pražce, kolejnice a výhybky na traťových kolejích, vedoucích ze stanice Depo Hostivař do stanice Skalka

7:14 DPP mění pražce, kolejnice a výhybky na traťových kolejích, vedoucích ze stanice Depo Hostivař do stanice Skalka

Na traťových kolejích vedoucích ze stanice Depo Hostivař do stanice Skalka bude Dopravní podnik hl. …