BESIP: Auto versus motocykl – spolu, nikoliv proti sobě

22.06.2018 20:34

Letošní rok přivede na české silnice zřejmě největší počet motorkářů v historii. Za 14 dní nás čeká zatím největší sraz milovníků značky Harley-Davidson na našem území a uprostřed letních prázdnin se jede Velká cena silničních motocyklů v Brně. Motocyklisté zároveň zůstávají jednou z nejohroženějších skupin v silničním provozu a letošní sezona přinesla další nárůst počtu nehod s úmrtím či těžkým zraněním motorkáře.

BESIP: Auto versus motocykl – spolu, nikoliv proti sobě
Foto: Archiv
Popisek: BESIP - nové logo

BESIP se proto v aktuální kampani zaměřil na vztah motocyklistů a řidičů osobních vozidel. „Představujeme deset vytipovaných rizikových situací, se kterými se na silnici obě dotčené skupiny setkávají. Jde nám o vysvětlení rozdílnosti obou strojů v silničním provozu a zlepšení vzájemné tolerance mezi řidiči aut a motorek,“ říká pověřený vedoucí BESIPu Tomáš Neřold.

Z celkového počtu dopravních nehod s účastí motocyklistů v loňském roce zavinili sami motorkáři 57 % nehod. To nicméně znamená, že řidiči aut byli zodpovědní za více než 40 procent z těchto nehod, což je významný podíl. „Klíčem k větší bezpečnosti motorkářů je nejen zlepšení jejich způsobu jízdy, ale také to, aby se chyb vyvarovali řidiči osobních vozidel. Větší vzájemný respekt a pochopení toho, jak dopravní situaci vidí řidič jednostopého vozidla, je cestou k tomu, jak bezpečněji sdílet stále zahuštěnější dopravní prostor,“ dodal Neřold. Grafiku a popis rizikových situací mezi autem a motocyklem naleznete na webu BESIPu zde.

Aktuální čísla o nehodovosti motorkářů za rok 2018

Od začátku roku do konce května bylo na českých silnicích doposud 25 motorkářů usmrceno a 121 těžce zraněno. Mezi zatím nejhorší kraje z pohledu úmrtí motorkářů se řadí Liberecký se 4 oběťmi (57 % podíl na všech usmrcených v daném kraji) a nejvíce motocyklistů bylo těžce zraněno ve Středočeském kraji (21 osob).

Fakta o nehodovosti motorkářů za rok 2017

Motorkáři jsou jednou z nejrizikovějších skupin na našich silnicích, což nelichotivě dokládají čísla z dopravních nehod. Za posledních 24 let na našich silnicích zemřelo 2310 motorkářů, dalších 15 856 bylo těžce zraněno a 52 708 lehce.

Z dat loňského roku se dá rovněž vyčíst, že mezi nejrizikovější stroje patří motorky v objemové třídě 460 až 850 ccm (19 mrtvých), sami jezdci v jedné stopě zavinili 1 684 dopravních nehod, při kterých zemřelo 40 lidí, nejčastěji motorkáři umírali v Ústeckém kraji (8 mrtvých) a nejrizikovějším časem je 16 až 18 hodina.

Motorkáře zabíjí rychlost i alkohol

Z pohledu dopravních nehod s účastí motocyklisty v důsledku vlivu alkoholu a návykových látek je velmi negativní, že 42 % těchto nehod zavinili motocyklisté pod vlivem alkoholu nad 1,5 promile.

Nejvyšší počet nehod zaviněných motocyklisty (835), usmrcených (23), těžce (127) i lehce raněných (647) má jeden společný jmenovatel – Nepřiměřená rychlost jízdy.

Podrobná prezentace statistik dopravní nehodovosti motorkářů je umístěna ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

10:04 MHMP: Praha podá dvě žádosti o dotace z evropských fondů na vybudování dobíjecích stanic

Hlavní město chce podpořit rozvoj elektromobility prostřednictvím dvou projektových záměrů. V případ…