Plastové obaly zabraňují kažení potravin a jejich plýtvání
Podle nejnovějších poznatků je více než 50 % všech plastových obalů v Evropě určeno k balení potravin. Díky tomu se na cestě k zákazníkovi znehodnotí pouze 1–2 % z celkového množství pokrmů. „V rozvojových zemích, kde nejsou plastové obaly dostatečně rozšířeny a využívány, se zhruba 30 až 50 % vyprodukovaných potravin nikdy nedostane ke svým spotřebitelům. Tím se průměrně znehodnotí až jedna pětina potravin,“ vysvětlil Bohdan Daněk, výrobní ředitel společnosti Blatinie, která se zabývá výrobou a prodejem plastových obalů i obalových technologií. „Nevhodným skladováním se pak znehodnotí další třetina potravin,“ doplnil Daněk s tím, že ke znehodnocení potravin dochází vlivem různých změn a vnějších vlivů. Jedná se například o vlhkost, teplo, chlad, světlo či různé pachy. Kromě toho potraviny negativně ovlivňuje i působení mikroorganismů, jako jsou bakterie, plísně nebo kvasinky.
Obaly bez rizik, do mrazu i horka
Výroba plastů je v současnosti pod kontrolou příslušných dozorových orgánů. Každý výrobce obalů tak musí používat pouze takové materiály, které jsou zdravotně nezávadné a bezpečné. Nesmí například obsahovat žádné škodlivé látky a zároveň poškozovat vzhled nebo chuť potravin. Plastové obaly z polypropylenu bývají většinou vyráběny technologií termoformování, při níž se do folie otiskne a následně vystřihne požadovaný tvar misky. „Důležitou vlastností těchto plastových misek je jejich tepelná použitelnost, která se pohybuje v rozmezí od –30 °C do +120 °C,“ sdělil Bohdan Daněk ze společnosti Blatinie. „Misky jsou tedy vhodné nejen pro ohřívání v mikrovlnné troubě, ale umožňují také hluboké zamražení obsahu a jeho následný ohřev,“ dodal Daněk.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva