Bádání ve sbírkách Národního filmového archivu bude snazší

20.02.2015 13:48

Národní filmový archiv patří k nejstarším a největším filmovým archivům na světě. Kromě filmových sbírek pečuje o více než 500 tisíc fotografií, přes 30 tisíc plakátů a 134 tisíc propagačních materiálů.

Bádání ve sbírkách Národního filmového archivu bude snazší
Foto: Ministerstvo kultury
Popisek: Ministerstvo kultury

K fondům a sbírkám písemných archiválií nyní NFA na svých webových stránkách zpřístupňuje detailně zpracované inventáře, čímž významně ulehčuje práci všem badatelům.

Odborné zpracování a zpřístupňování písemných archiválií, které dokumentují vývoj domácí kinematografie, je jedním z hlavních úkolů Národního filmového archivu. V NFA se těmto aktivitám věnuje oddělení písemných archiválií, které pečuje o archivní fondy filmových institucí (výrobní a distribuční společnosti, profesní sdružení, kina), osobní pozůstalosti (režisérů, herců, kameramanů, filmových teoretiků) i sbírky jednotlivin (varií). Jsou to stovky archivních kartonů (krabic) nejen s písemnými prameny (přehledy, statistiky, evidence, výrobní dokumenty, korespondence, zápisy z porad a zasedání), ale i fotografiemi, náměty, nevydanými texty, rukopisnými poznámkami…

Převážná většina těchto souborů je zpracovaná, v průběhu posledního desetiletí bylo zpracováno 94 fondů. „Fondy filmových institucí jsou hlavní pramennou základnou pro studium dějin českého filmu. Péče o písemnosti byla až do konce 80. let minulého století na zoufale nízké úrovni. NFA poté převzal všechny písemné fondy z podnikového archivu Ústředního ředitelství čs. filmu nezpracované a nedotčené jakýmkoliv náznakem odborné archivní péče. Začínali jsme zcela od nuly a ve dvou, už čtyři roky ale fungujeme jako dobře sehrané kvarteto. Po deseti letech a tisícovkách hodin práce máme institucionální fondy do roku 1945 zpracovány. Badatelé to oceňují, ročně máme přes dvě stovky návštěv. Badatelnu jsem zakládal, je to tedy pro mne profesní i osobní satisfakce“ říká vedoucí odd. písemných archiválií Tomáš Lachman.

Každý zpracovaný soubor má svou archivní pomůcku (inventář) s úvodem založeným na historickém výzkumu, detailní soupis a popis archiválií je samozřejmostí. Díky archivním pomůckám se badatelé mohou podrobně seznámit s obsahem archivních fondů (sbírek) a objednat si konkrétní archiválie do badatelny NFA ke studiu. „Před námi teď leží ale mnohem větší výzva v podobě nezpracovaných fondů zestátněné kinematografie po roce 1945. Tyto fondy obsahují prakticky veškerou písemnou dokumentaci k celým dějinám české kinematografie druhé poloviny 20. století. Čekají na nás stovky běžných metrů neutříděných písemností“ říká Tomáš Lachman.

Během Generální inventury Národního archivního dědictví, která probíhala ve většině tuzemských archivů v letech 2012 – 2013, uskutečnili pracovníci odd. písemných archiválií NFA i komplexní revizi svých inventářů. Od sklonku roku 2014 jsou inventáře ve formátu pdf dostupné k prohlížení i ke stažení na webových stránkách NFA. Odborné i laické badatelské veřejnosti je takto k dispozici 64 inventářů filmových institucí, 53 inventářů osobních fondů a 9 inventářů sbírek varií. Potenciální badatelé tak mají možnost studovat inventáře v prostředí podle svých individuálních potřeb a následně si v klidu vybrat archiválie k fyzickému předložení do badatelny.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…