Benchmarky: Obnovení důvěry v klíčové prvky finančních trhů?

31.03.2015 14:06

Finanční skandály z posledních let, ukázaly, že široce používané referenční hodnoty (benchmarky), jako jsou sazby LIBOR a EURIBOR, které sledují vývoj na trhu, jsou náchylné k manipulaci. Výbor pro hospodářství a měnu dnes hlasuje o nových pravidlech, která "zajistí plnou transparentnost pro uživatele všech benchmarků v EU," řekla nám parlamentní zpravodajka, nizozemská liberálka Cora van Nieuwenhuizen. "Je to velký krok směrem k zajištění budoucí odolnosti a přesnosti benchmarků," dodává.

Benchmarky: Obnovení důvěry v klíčové prvky finančních trhů?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Evropský parlament ve Štrasburku

Benchmark: co to znamená

Benchmarky jsou ukazatele, které měří nějaký výkon - od výkonu úrokových sazeb na mezibankovním trhu v Londýně (LIBOR), nebo v eurozóně (EURIBOR), přes výkon komodit, jako je zlato nebo ropa až po chování měnových kurzů (například kurz eura vůči dolaru nebo britské libry vůči dolaru). Často jsou používány jako reference u finančních a obchodních smluv. Například hypoteční úroková sazba může být stanovena jako sazba EURIBOR zvýšená o určitou prémii.

Manipulace s benchmarky

Aby benchmarky mohly dobře sloužit svým účelům, musí být považovány za spolehlivé a neutrální. Jejich denní hodnoty jsou ale často určovány činností několika málo velkých hráčů na trhu.

V letech 2012-2013 orgány v Evropě a Spojených státech vyšetřovaly manipulaci se sazbami LIBOR a EURIBOR. V prosinci 2013 udělila Evropská komise 8 bankám pokutu v celkové výši 1,7 miliardy eur za účast na nelegálních kartelových dohodách, které se snažily ovlivňovat sazby LIBOR a EURIBOR prostřednictvím nekalých praktik. Několik dalším bankám uložila za podobné konání pokutu v roce 2014.

Nové předpisy

Zpráva Parlamentu se snaží jasně rozlišovat mezi kritickými, tedy systémově důležitými, a méně kritickými benchmarky, aby nedošlo k velké administrativní zátěži pro správce menších indexů.

Kritické benchmarky, které sledují velký objem obchodů, budou muset dodržovat zásady stanovené Mezinárodní organizací komisí pro cenné papíry (IOSCO). Tyto zásady stanoví, jak jsou benchmarky sestavovány a vypočítávány. Dohlížet na ně bude kolegium orgánů dohledu, kterému předsedá Evropský orgán pro cenné papíry a trhy (ESMA) a který se skládá z vnitrostátních orgánů dohledu, vysvětluje Cora van Nieuwenhuizen.

Evropský parlament již přijal přísnější sankce za zneužívání finančního trhu v roce 2013.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…