Bezbariérová škola nebo nová alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny

15.01.2015 16:14

Také v letošním roce mají základní a střední školy možnost získat peníze na odstranění bariér; obce a města pak na sázení či obnovu alejí a stromořadí. O podporu Nadace ČEZ mohou přitom zájemci žádat až do poloviny února, a to v rámci grantových řízení „Oranžové schody“ a „Stromy“. Stačí jen vyplnit jednoduchý formulář na www.nadacecez.cz, finanční spoluúčast žadatele není nutná. Celkem už s podporou Nadace ČEZ vzniklo nových 149 alejí a 37 bezbariérových úprav škol.

Bezbariérová škola nebo nová alej? Granty Nadace ČEZ jsou otevřeny
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Nadace ČEZ přijímá žádosti v obou grantových řízeních do 13. února. Jednoduché formuláře se vyplňují přímo na webu www.nadacecez.cz. „O výsledcích budeme všechny uchazeče informovat nejpozději do konce března. Školy a obce se tak dozví výsledek včas, aby vše stihly postavit či vysadit ještě letos,“ říká Michaela Žemličková, místopředsedkyně správní rady a ředitelka Nadace ČEZ.

Každá škola či obec může v grantových řízeních Oranžové schody a Oranžové stromy podat pouze jednu žádost o nadační příspěvek za rok. Datum, respektive pořadí zaslání žádosti rozhodování dárce neovlivní. Stejně jako v loňském roce zapojí nadace do rozhodování o obdarovaných i své patrony z řad známých osobností.

Oranžové schody zlepšují přístup handicapovaných žáků ke vzdělání

Nadace ČEZ pomáhá mladým lidem s tělesným postižením začlenit se mezi ostatní studenty a minimalizovat překážky, které jim stojí na cestě za kvalitním vzděláním. Projekt Oranžové schody totiž pomáhá odstraňovat architektonické bariéry nákupem plošin, výtahů, schodišťových sedaček, schodolezů nebo zvukových a světelných naváděcích systémů. Maximální výše příspěvku v grantu Oranžové schody činí 500 000 Kč a požádat o něj mohou všechny základní, střední a vyšší odborné školy. Celkem se v uplynulých letech mezi bezbariérové zařadilo už 37 škol.

Ve středních Čechách v minulosti získaly nadační příspěvek na odstranění bariér Základní škola a mateřská škola T. G. Masaryka v Milovicích, Základní škola v Kostelci nad Černými lesy a Základní škola v Jiráskových sadech v Příbrami. Přímo v hlavním městě to pak byly Základní škola Hanspaulka a Mateřská škola Kohoutek, Praha 6 a Základní škola Na Smetance, Praha 1.

Stromy Nadace ČEZ podporují návrat alejí do Česka

Nadace ČEZ už pátým rokem podporuje jak vznik nových stromořadí, tak i obnovu zanedbané zeleně v místech, kde dříve aleje existovaly, ale postupem času zpustly či zcela vymizely. Doteď města a obce z poskytnutých grantů obnovily či nově vysadily 149 stromořadí. Nyní otevřené grantové řízení je určeno pro ty, kteří chtějí sázet stromy už letos na jaře. Ti, kteří preferují podzimní termín výsadby, budou moci podat žádost v průběhu července. Maximální výše příspěvku činí 200 000 Kč.  

Ve středních Čechách v minulosti získalo nadační příspěvek celkem 38 obcí, včetně měst a městysů. Přímo v Praze to navíc byly městské části Velká Chuchle, Praha14, Praha 12, Praha 1, Praha 5 a Klánovice.

Veškeré potřebné informace o grantových řízeních Oranžové schody a Stromy, pravidla i formuláře najdete na stránkách Nadace ČEZ:

http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/oranzove-schody.html

http://www.nadacecez.cz/cs/vyhlasovana-grantova-rizeni/stromy.html

Informace pro zájemce o granty: info@nadacecez.cz nebo 211 046 723

Ota Schnepp, mluvčí Skupiny ČEZ

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…