Bezdomovci mají největší zájem o rukavice a čepice

27.02.2015 18:31

Zájem o noclehárny i přes vcelku přívětivé zimní počasí je stále velký. Informuje o tom Centrum sociálních služeb Praha. Kapacity těchto zařízení jsou proto každou noc téměř zaplněny.

Bezdomovci mají největší zájem o rukavice a čepice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec na zastávce MHD

V noclehárnách Michle, Vackov, Vysočany a Hostivař s kapacitou 405 míst přespává v průměru okolo 380 klientů. Jenom jednu třetinu však tvoří lidé bez přístřeší pocházející z hlavního města Prahy. „Je to problém větších a zejména ekonomicky silnějších měst. Kromě klientů z Prahy tak využívají ve většině případů noclehárny lidé z jiných krajů nebo zahraničí,“ popisuje ředitel Centra sociálních služeb Praha Tomáš Ján.

Nejvíce mimopražských klientů je ze severočeského a severomoravského kraje. Mezi cizinci převládají Slováci. „Oproti loňsku výrazně pokles počet klientů z Ukrajiny,“ upřesňuje zástupkyně ředitele Centra sociálních služeb Praha Ludmila Tomešová.

Mezi bezdomovci je také zájem o teplé oblečení. „Hlavně o rukavice, čepice a spodní prádlo,“ přibližuje Tomešová. Vzhledem k výskytu viróz a rýmy jsou bezdomovcům poskytovány i běžně dostupné léky jako například na snižování teploty nebo tlumení kašle. „Klienty s vážnějším onemocněním odesíláme do azylového domu s ošetřovatelskou službou, pouze však na dobu nezbytně nutnou k jejich zlepšení zdravotního stavu,“ dodala Tomešová.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…