Blíží se noc netopýrů

02.08.2016 13:30

Ačkoliv je netopýr velmi zajímavým zvířetem, nikdy si však přílišnou lásku a náklonnost u lidí nevybudoval. Přesto je za ochranu tohoto jediného létajícího nočního savce nutno více bojovat. Některé jeho druhy jsou už kriticky ohrožené. Na to má také upozornit mezinárodní akce Noc pro netopýry, která se uskuteční i na Toulcově dvoře – Středisku ekologické výchovy v Praze.

Blíží se noc netopýrů
Foto: Archiv
Popisek: Netopýři

Některé evropské země včetně České republiky se připojily k Dohodě o ochraně populací evropských netopýrů a každoročně pořádají Evropskou noc pro netopýry. Tato akce, která se na Toulcově dvoře – Středisku ekologické výchovy v Praze uskuteční ve středu 31. srpna, je určena široké veřejnosti. Ta se tak díky programu připraveného odborníky může blíže seznámit s těmito pro někoho možná nevzhlednými, avšak zajímavými tvory.

"Díky jejich vzhledu na chuť netopýrům asi nikdy nepřijdeme. V minulosti si je lidé spojovali s posly zla a démony. Dokonce je přibíjeli na dveře, aby je od zlých sil ochránili. Netopýři jsou však velmi pozoruhodná zvířata, která jsou mimo jiné velmi dobrými létajícími akrobaty, jež dokáží letět rychlostí až 50 km za hodinu“, dodává Zuzana Hanušová, mluvčí Toulcova dvora.

Zvláštností, kterými se netopýři vymykají, je však mnohem více, a právě díky této „Noci pro netopýry“ se o nich můžete dovědět. Na Toulcově dvoře si na ně budete moci dokonce i sáhnout. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

10:17 Úřad vlády: Vláda schválila další podporu obnovitelných zdrojů a jmenování ředitele Vojenského zpravodajství

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle …