Bonus od České průmyslové zdravotní pojišťovny přivádí k dárcovství více lidí

13.06.2018 11:37

Čtrnáctý červen, Světový den dárců krve, má mimo jiné upozornit na nedostatek dárců. Starší lidé do transfuzních stanic přestávají chodit a mladých dárců je stále málo. Česká průmyslová zdravotní pojišťovna motivuje své klienty k dárcovství krve řadou atraktivních bonusů.

Bonus od České průmyslové zdravotní pojišťovny přivádí k dárcovství více lidí
Foto: ČPZP
Popisek: Dárcovství krve - ilustrační foto

Darovanou krev potřebují pacienti po těžkých úrazech, při vážných operacích, transplantacích nebo při léčbě otrav. Celoživotně jsou na darovanou krev odkázáni lidé na umělé ledvině nebo s rakovinou krve. Z krve se vyrábějí léky pro hemofiliky, pro léčbu poruch obranyschopnosti či popálenin. Dárcovství, které je založené na morální motivaci, je bezpečnější, neboť snižuje riziko, že dárce zatají důležitá fakta o svém zdravotním stavu a chování.

Motivační příspěvek 1 000 korun přivádí více dárců

Být klientem ČPZP a rozhodnout se darovat krev se vyplácí. „Protože je nových dárců stále málo, rozhodla se naše zdravotní pojišťovna zdvojnásobit výši příspěvku pro nové dárce. Zatímco loni si mohli požádat o pětistovku, v letošním roce je příspěvek ve výši 1 000 korun,“ říká tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Zvýšení příspěvku ČPZP motivuje k dárcovství více klientů této zdravotní pojišťovny. „Za prvních pět měsíců minulého roku se o tento příspěvek přihlásilo 16 nových dárců, ale za stejné letošní období to bylo již 56 dárců, tedy tři a půl krát více,“ doplnila mluvčí Mazurová.

Statistika čerpání příspěvků z preventivních programů ČPZP pro dárce krve, krevní plazmy a kostní dřeně (v Kč):

Programy pro pravidelné dárce

Pravidelné dárce, držitele Janského plaket, respektive držitele Zlatých křížů Českého červeného kříže, třetí největší pojišťovna v zemi ČPZP odměňuje v rámci svých preventivních programů příspěvky ve výši 500 až 3 500 Kč. Pro dárce kostní dřeně má příspěvek až 6 000 Kč. Dlouholetí dárci krve mohou v rámci programu Kapka využít od ČPZP příspěvek až 500 Kč. Na tyto programy ČPZP vynaložila za prvních pět letošních měsíců přibližně 794 tisíc korun, což je o šest procent meziročně více.

Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 65 lety s tělesnou hmotností nad 50 kg. Při odběru krve se nejčastěji odebírá tzv. plná krev, která se dále zpracovává na potřebné složky nebo se používá k transfuzi. Kritéria, za kterých lze krev darovat, mají na svých internetových stránkách například jednotlivé transfuzní stanice.

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje více než 1,2 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má aktuálně 111 poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

19:15 DPP má svůj první průjezdný lakovací box pro vícečlánkové tramvaje

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) v Opravně tramvají v Ústředních dílnách v Hostivaři uvedl do prov…