Brněnská věznice vybudovala moderní zázemí pro psovody

08.02.2019 21:30

Nové, moderní zázemí mají nyní k dispozici psovodi, kteří se svými čtyřnohými svěřenci slouží ve Vazební věznici v Brně. Služební psi jsou nedílnou součástí a velmi důležitou složkou v rámci služby ve věznicích.

Brněnská věznice vybudovala moderní zázemí pro psovody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak vězeňské služby ČR

Vězeňská služba má všestranné a obranné psy, kteří se využívají při zajištění strážní služby v rámci činnosti strážní a zásahové hlídky, a to v noční a mimopracovní době, při zajištění bezpečnosti při hromadných eskortách vězněných osob k soudům s mimořádnými bezpečnostními opatřeními, při střežení vězněných osob a vykázání osob ze zakázaného prostoru uvnitř věznic.  Další psi se využívají při odhalování výroby, držení a šíření omamných a psychotropních látek, zejména při kontrole balíků, pošty, cel a vězněných osob po návratu z vnějších pracovišť a při kontrole ostatních prostor věznic, kam mají vězněné osoby přístup.

V brněnské věznici v současné době slouží  celkem 12 psovodů, kteří zabezpečují výcvik a výkon služby se 7 všestrannými , 2 obrannými a 3 psy pro speciální  odhalování návykových a psychotropních látek, přičemž 1 služební pes je speciálně připravován k vyhledávání mobilních telefonů.

V rámci protidrogové prevence bylo v II. pololetí roku 2018 za využití speciální kynologie prohlédnuto mimo jiné 702 balíků a 4693 dopisů vězněným osobám a chovancům.

„V letošním roce jsme dokončili výstavbu nové budovy psince pro příslušníky-psovody naší věznice, která významně zlepšila pracovní prostředí a sociální zázemí pro výkon služby i odpočinek.  Stavba je navržena tak, aby plně korespondovala s okolními stavbami a nijak nenarušovala vzhled a začlenění do okolí.  Respektuje současnou zástavbu svou hmotou i tvarem střechy. Samozřejmě budeme pokračovat v rekonstrukci  a letos opravíme stávající ustájení psů a dalšího zázemí v původních prostorách včetně výběhů pro psy,“ řekl ředitel brněnské věznice Dušan Gáč.

Náklady na stavbu zázemí pro psovody činily téměř 4 milióny korun. Investice na další rekonstrukce psince se budou pohybovat okolo 1,4 miliónu korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

7:44 ČEZ Prodej sníží ceny 1,7 milionu zákazníků na dobu neurčitou u elektřiny i plynu

Zákazníky ČEZ Prodej teď čekají samé příjemné zprávy. Již za pár týdnů se jim sníží ceny plynu a pak…