CCB: Novely zákona DPH v praxi a chystaný veřejný seznam dlužníků

13.09.2012 10:00

Prověřovat spolehlivost obchodních partnerů se s úpravami zákona o dani z přidané hodnoty vyplatí dvojnásob. Včasné prověření platební neschopnosti, případně její nemožnost, pomáhá v komunikaci s finančním úřadem při vymáhání odvodu DPH v rámci úpravy reverse-charge nebo při uplatnění vrácení DPH u nedobytných pohledávek.

CCB: Novely zákona DPH v praxi a chystaný veřejný seznam dlužníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministerstvo financí zároveň v této oblasti chystá další změny – připravuje veřejný seznam dlužníků DPH, s nimiž bude nebezpečné obchodovat, a za odvod DPH do státní kasy tedy budou ručit jejich obchodní partneři. Už s půlročním předstihem je však možné tento typ informací nalézt v komplexní databázi informací o firmách cribis.cz.

„Zákon o DPH přenáší zodpovědnost na podnikatele, kteří by měli hlídat a prověřovat spolehlivost obchodních partnerů. Veřejný seznam dlužníků DPH, který pro tento účel ministerstvo navrhuje, má však nedostatky a omezenou výpovědní hodnotu. Významným zlepšením by bylo, pokud by stát primárně zajistil plošné zveřejňování účetních závěrek a dalších veřejně dostupných informací, na jejichž základě může každý podnikatel učinit zodpovědné rozhodnutí. Povinnost zveřejnit účetní závěrky podle statistik CCB – Czech Credit Bureau plní jen cca 40 % českých firem, což je nedostatečné,“ říká Pavel Finger, člen představenstva CCB – Czech Credit Bureau.

Informace z více jak 20 veřejných zdrojů včetně účetních závěrek jsou zpracovávány v databázi cribis.cz do přehledných ekonomických reportů. Ty jsou rozšířené o další hodnotící ukazatele, které pomáhají uživatelům v hodnocení aktuální ekonomické situace a k profesionálnímu zhodnocení rizik obchodních partnerů. 

Jak odhalit insolvenci partnera s půlročním předstihem?

Fakt, že se odběratelé mohou s předstihem chránit před finančními komplikacemi, ilustruje příklad společnosti DOMINANTA GROUP Holding, a.s. V červnu roku 2010 na základě zveřejněné účetní závěrky za rok 2009 bylo zřejmé, že společnost je předlužená, o necelé tři měsíce později byl na společnost podán návrh na konkurz. O další čtyři měsíce později, tedy více než půl roku od zveřejnění oné účetní závěrky, bylo se společností zahájeno insolvenční řízení. Při sledování a správném vyhodnocení obchodních informací tedy predikce budoucích finančních potíží obchodních partnerů není tak obtížná, jak by se mohlo zdát.   

„Vyvrátit domněnku finančního úřadu, že firma mohla či měla vědět o této skutečnosti, pomáhají právě integrované informace dostupné na jednom místě. Pokud žádná varovná informace v systému zahrnujícím všechny dostupné veřejné zdroje nebyla, těžko tyto informace mohla společnost získat,“ vysvětluje Pavel Finger, člen představenstva CCB – Czech Credit Bureau, která provozuje databázi informací o firmách cribis.cz.

Dalším případem využití obchodních informací je příklad, kdy bychom chtěli uplatňovat vrácení DPH u nedobytných pohledávek, které zákon o DPH umožňuje od dubna loňského roku. „Zákon umožňuje vratku pouze v případě, že jde o pohledávku za dlužníkem v insolvenčním řízení vzniklou ve lhůtě do 6 měsíců před vyhlášením úpadku. Jinými slovy, pokud nebude dodavatel schopen odhadnout insolvenci, která postihne jeho odběratele během šesti následujících měsíců, nemá na vrácení DPH nárok. Vyplatí se tedy důvěřovat, ale i prověřovat,“ dodává Pavel Finger.

Aktuálně platné novely DPH a jejich dopad v praxi

Od ledna letošního roku novela zákona o DPH zavedla do praxe úpravu známou pod názvem „reverse-charge“, tedy takzvané ručení za odvod DPH, jejíž účinnost rozšířila na oblast stavebně-montážních prací. Právě v této oblasti jsou spojena rizika například s velmi rozšířeným objednáváním prací placených zálohově. V případě „reverse-charge“ u DPH zákon umožňuje finančním úřadům vymáhat odvedení DPH na odběrateli, pokud v okamžiku plnění věděl nebo měl a mohl vědět, že se dodavatel dostane nebo dostal do postavení, kdy nemůže daň zaplatit. Je tedy zásadní mít přehled o důležitých obchodních informacích dostupných ve veřejných zdrojích, jako je například Obchodní a Insolvenční rejstřík.

Databáze cribis.cz

Portál cribis.cz představuje unikátní databázi komplexních strukturovaných informací o firmách a podnikatelích napříč všemi sektory, a to jak společností komerčních, tak i institucí z neziskového sektoru, či institucí státních a veřejných. Celkem jsou v databázi informace o více než 3,8 milionu ekonomických subjektů, a to včetně zaniklých.

Databáze přináší komplexní ekonomické přehledné reporty, které jsou aktuální a rychle dostupné. Jsou základem pro okamžitou orientaci v ekonomických poměrech a profesním chování potenciálních obchodních partnerů.  Součástí zprávy jsou i hodnotící modely zpracované přímo společností CCB, jako je Semafor Cribis (ukazatel míry podnikatelského rizika) a CCB Index (hodnotí ekonomické zdraví firmy na základě unikátního modelu vybraných finančních a nefinančních ukazatelů – 5 stupňů).

Významnou informaci nesou i graficky zpracované vlastnické vztahy, které ukazují aktuální stav a zároveň sahají i hluboko do historie. Dostupné jsou také informace o statutárních zástupcích a každý uživatel tak získává úplný pohled na stávající či potenciální obchodní partnery. 

Webový odkaz: www.cribis.cz

Profil společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a. s.

Společnost CCB – Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CCB zajišťuje i technický servis. Provozuje také registr poradců ELIXIR, který přináší možnost rychle si ověřit historii finančních poradců. Registr ELIXIR představuje samoregulační nástroj, který povede také k růstu reputace oboru finančního poradenství.

Vedle toho poskytuje CCB i řadu dalších služeb, a to jak finančnímu sektoru, tak i například podnikatelům nebo veřejné správě. Jde o nástroje pro řízení úvěrových rizik, řešení proti podvodům, nástroje pro hodnocení ekonomické situace společností, podnikatelů, municipalit či bytových družstev nebo poskytování ekonomických a personálních informací o firmách prostřednictvím portálu cribis.cz

CCB – Czech Credit Bureau, a. s., byla založena v roce 2000, na Slovensku působí prostřednictvím své sesterské společnosti SCB – Slovak Credit Bureau, s. r. o. Od roku 2005 je jediným akcionářem CCB – Czech Credit Bureau, a. s., mezinárodní skupina CRIF, která byla založena v roce 1988 v italské Boloni a dnes je čtvrtým největším provozovatelem úvěrových registrů a systémů pro podporu úvěrového rozhodování na světě.

Webové odkazy: www.creditbureau.cz, www.crif.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

22:08 Turistický spolek Lipenska: Cimrman se vrací do Frymburku, břeh Lipna ozdobí jeho busta

Frymburský břeh lipenské přehrady bude zdobit busta nebo jiná hmotná, umělecky cenná připomínka na p…