CCB: Novely zákona DPH v praxi a chystaný veřejný seznam dlužníků

13.09.2012 10:00

Prověřovat spolehlivost obchodních partnerů se s úpravami zákona o dani z přidané hodnoty vyplatí dvojnásob. Včasné prověření platební neschopnosti, případně její nemožnost, pomáhá v komunikaci s finančním úřadem při vymáhání odvodu DPH v rámci úpravy reverse-charge nebo při uplatnění vrácení DPH u nedobytných pohledávek.

CCB: Novely zákona DPH v praxi a chystaný veřejný seznam dlužníků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ministerstvo financí zároveň v této oblasti chystá další změny – připravuje veřejný seznam dlužníků DPH, s nimiž bude nebezpečné obchodovat, a za odvod DPH do státní kasy tedy budou ručit jejich obchodní partneři. Už s půlročním předstihem je však možné tento typ informací nalézt v komplexní databázi informací o firmách cribis.cz.

„Zákon o DPH přenáší zodpovědnost na podnikatele, kteří by měli hlídat a prověřovat spolehlivost obchodních partnerů. Veřejný seznam dlužníků DPH, který pro tento účel ministerstvo navrhuje, má však nedostatky a omezenou výpovědní hodnotu. Významným zlepšením by bylo, pokud by stát primárně zajistil plošné zveřejňování účetních závěrek a dalších veřejně dostupných informací, na jejichž základě může každý podnikatel učinit zodpovědné rozhodnutí. Povinnost zveřejnit účetní závěrky podle statistik CCB – Czech Credit Bureau plní jen cca 40 % českých firem, což je nedostatečné,“ říká Pavel Finger, člen představenstva CCB – Czech Credit Bureau.

Informace z více jak 20 veřejných zdrojů včetně účetních závěrek jsou zpracovávány v databázi cribis.cz do přehledných ekonomických reportů. Ty jsou rozšířené o další hodnotící ukazatele, které pomáhají uživatelům v hodnocení aktuální ekonomické situace a k profesionálnímu zhodnocení rizik obchodních partnerů. 

Jak odhalit insolvenci partnera s půlročním předstihem?

Fakt, že se odběratelé mohou s předstihem chránit před finančními komplikacemi, ilustruje příklad společnosti DOMINANTA GROUP Holding, a.s. V červnu roku 2010 na základě zveřejněné účetní závěrky za rok 2009 bylo zřejmé, že společnost je předlužená, o necelé tři měsíce později byl na společnost podán návrh na konkurz. O další čtyři měsíce později, tedy více než půl roku od zveřejnění oné účetní závěrky, bylo se společností zahájeno insolvenční řízení. Při sledování a správném vyhodnocení obchodních informací tedy predikce budoucích finančních potíží obchodních partnerů není tak obtížná, jak by se mohlo zdát.   

„Vyvrátit domněnku finančního úřadu, že firma mohla či měla vědět o této skutečnosti, pomáhají právě integrované informace dostupné na jednom místě. Pokud žádná varovná informace v systému zahrnujícím všechny dostupné veřejné zdroje nebyla, těžko tyto informace mohla společnost získat,“ vysvětluje Pavel Finger, člen představenstva CCB – Czech Credit Bureau, která provozuje databázi informací o firmách cribis.cz.

Dalším případem využití obchodních informací je příklad, kdy bychom chtěli uplatňovat vrácení DPH u nedobytných pohledávek, které zákon o DPH umožňuje od dubna loňského roku. „Zákon umožňuje vratku pouze v případě, že jde o pohledávku za dlužníkem v insolvenčním řízení vzniklou ve lhůtě do 6 měsíců před vyhlášením úpadku. Jinými slovy, pokud nebude dodavatel schopen odhadnout insolvenci, která postihne jeho odběratele během šesti následujících měsíců, nemá na vrácení DPH nárok. Vyplatí se tedy důvěřovat, ale i prověřovat,“ dodává Pavel Finger.

Aktuálně platné novely DPH a jejich dopad v praxi

Od ledna letošního roku novela zákona o DPH zavedla do praxe úpravu známou pod názvem „reverse-charge“, tedy takzvané ručení za odvod DPH, jejíž účinnost rozšířila na oblast stavebně-montážních prací. Právě v této oblasti jsou spojena rizika například s velmi rozšířeným objednáváním prací placených zálohově. V případě „reverse-charge“ u DPH zákon umožňuje finančním úřadům vymáhat odvedení DPH na odběrateli, pokud v okamžiku plnění věděl nebo měl a mohl vědět, že se dodavatel dostane nebo dostal do postavení, kdy nemůže daň zaplatit. Je tedy zásadní mít přehled o důležitých obchodních informacích dostupných ve veřejných zdrojích, jako je například Obchodní a Insolvenční rejstřík.

Databáze cribis.cz

Portál cribis.cz představuje unikátní databázi komplexních strukturovaných informací o firmách a podnikatelích napříč všemi sektory, a to jak společností komerčních, tak i institucí z neziskového sektoru, či institucí státních a veřejných. Celkem jsou v databázi informace o více než 3,8 milionu ekonomických subjektů, a to včetně zaniklých.

Databáze přináší komplexní ekonomické přehledné reporty, které jsou aktuální a rychle dostupné. Jsou základem pro okamžitou orientaci v ekonomických poměrech a profesním chování potenciálních obchodních partnerů.  Součástí zprávy jsou i hodnotící modely zpracované přímo společností CCB, jako je Semafor Cribis (ukazatel míry podnikatelského rizika) a CCB Index (hodnotí ekonomické zdraví firmy na základě unikátního modelu vybraných finančních a nefinančních ukazatelů – 5 stupňů).

Významnou informaci nesou i graficky zpracované vlastnické vztahy, které ukazují aktuální stav a zároveň sahají i hluboko do historie. Dostupné jsou také informace o statutárních zástupcích a každý uživatel tak získává úplný pohled na stávající či potenciální obchodní partnery. 

Webový odkaz: www.cribis.cz

Profil společnosti CCB – Czech Credit Bureau, a. s.

Společnost CCB – Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, Bankovního a Nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. Oběma registrům CCB zajišťuje i technický servis. Provozuje také registr poradců ELIXIR, který přináší možnost rychle si ověřit historii finančních poradců. Registr ELIXIR představuje samoregulační nástroj, který povede také k růstu reputace oboru finančního poradenství.

Vedle toho poskytuje CCB i řadu dalších služeb, a to jak finančnímu sektoru, tak i například podnikatelům nebo veřejné správě. Jde o nástroje pro řízení úvěrových rizik, řešení proti podvodům, nástroje pro hodnocení ekonomické situace společností, podnikatelů, municipalit či bytových družstev nebo poskytování ekonomických a personálních informací o firmách prostřednictvím portálu cribis.cz

CCB – Czech Credit Bureau, a. s., byla založena v roce 2000, na Slovensku působí prostřednictvím své sesterské společnosti SCB – Slovak Credit Bureau, s. r. o. Od roku 2005 je jediným akcionářem CCB – Czech Credit Bureau, a. s., mezinárodní skupina CRIF, která byla založena v roce 1988 v italské Boloni a dnes je čtvrtým největším provozovatelem úvěrových registrů a systémů pro podporu úvěrového rozhodování na světě.

Webové odkazy: www.creditbureau.cz, www.crif.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

22:04 Ombudsman: Zástupce radí českým turistům, jak se vyhnout nepříjemnostem na mexických letištích

Chystáte se na dovolenou do Mexika? Pokud ano, čtěte pozorně. Poradíme vám, jak předejít tomu, aby v…