ČD: Dopravě po novoročním víkendu vypomůžou dva páry zvláštních posilových vlaků

31.12.2015 9:00

Zatímco ve čtvrtek, o Silvestru, dojde ve večerních hodinách k tradičnímu výraznému omezení provozu osobních vlaků, novoroční víkend a konec vánočních prázdnin bude ve znamení posilové dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna dokonce dva páry zvláštních posilových vlaků do Prahy. Jeden pojede z Českého Těšína a druhý z Brna.

ČD: Dopravě po novoročním víkendu vypomůžou dva páry zvláštních posilových vlaků
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Silvestrovský a Novoroční provoz

Na Silvestra a na Nový rok je tradičně provoz vlaků na celém území Čech, Moravy a Slezska omezen. Méně vlaků pojede na některých tratích už v ranní a odpolední přepravní špičce, která je na Silvestra mnohem menší, než v obvyklé pracovní dny. Klasický denní provoz pak bude jako každý rok na většině tratí ukončen mezi 18. a 19. hodinou. Pak již pojede pouze menší počet večerních a nočních vlaků.

Také denní Novoroční provoz začne později, než je obvyklé v jiné sváteční dny. První ranní vlaky na většině tratí 1. ledna nepojedou a denní provoz začne na jednotlivých tratích obvykle okolo šesté až sedmé hodiny. Následně bude po celý den provoz jako ve svátek.

Podrobné údaje o provozu vlaků ve sváteční dny naleznou cestující například ve vyhledávačích spojení. Cestujícím doporučujeme, aby věnovali zvýšenou pozornost poznámkám uvedeným u jednotlivých spojů.

Zvláštními vlaky na Novoroční mši na Svatý Hostýn

Na tradiční Novoroční mši v poutním chrámu na Svatém Hostýnu bude vypraveno na Silvestra několik zvláštních vlaků z různých míst Moravy. Zvláštní spoj vyjede například z Brna (odj. 20:25 hod.) a zastaví také v Rousínově, Lulči, Vyškově na Moravě, Ivanovicích na Hané, Nezamyslicích a v dalších místech. Další spoj vyjede ve 21:45 z olomouckého hlavního nádraží přes Grygov, Brodek u Přerova a Přerov.

Další zvláštní vlaky vyjedou také z Hodonína (odj. 20:05 hod.), z Velké nad Veličkou (odj. 20:25 hod.), z Bojkovic (odj. 20:25 hod.) nebo z Bylnice (odj. 20:07 hod.). Vlaky mají na svých trasách řadu zastávek, patří mezi ně například Strážnice, Veselí nad Moravou, Uherské Hradiště, Kunovice, Otrokovice, Horní Lideč, Vsetín, Valašské Meziříčí, nebo Hulín. Zvláštní vlaky přijedou do Bystřice pod Hostýnem na úpatí Svatého Hostýna mezi 22. a 23. hodinou. Od vlakového nádraží k poutní bazilice je zajištěna autobusová doprava.  

Zvláštní vlaky se z Bystřice pod Hostýnem vracejí na Nový rok. Jejich odjezdy jsou po třetí hodině nad ránem a příjezdy do cílových zastávek okolo páté hodiny ranní.

Přesné jízdní řády těchto spojů jsou zapracovány také v internetových vyhledávačích spojení, kde cestující naleznou podrobnosti a přehled všech jejich zastávek.   

Z novoročního víkendu posílenými vlaky i dvěma páry speciálů

Konec novoročního víkendu a vánočních prázdnin bude ve znamení posílené dopravy. České dráhy vypraví v neděli 3. ledna také dva páry zvláštních posilových vlaků.

První pár posilových vlaků pojede v trase Praha (odj. 8:55 hod.) – Český Těšín (přij. 13:40 / odj. 14:54 hod.) – Praha (přij. 19:47 hod). Budou ho tvořit dvě jednotky City Elefant, které dohromady nabídnou přes 600 míst k sezení. Vlak zastaví také například v Havířově (odj. 15:14 hod.), Ostravě Svinově (odj. 15:47 hod.), Studénce (odj. 15:59 hod.), Suchdole nad Odrou (odj. 16:07 hod.), Hranicích na Moravě (odj. 16:20 hod.), v Lipníku nad Bečvou (odj. 16:29 hod.) a v dalších stanicích.

Druhý pár posilových vlaků vyjede v trase Brno (odj. 15:58 hod.) – Praha hl.n. (přij. 18.48 hod. / odj. 19:59 hod.) – Brno (přij. 22:50 hod.) a také nabídne několik stovek míst ve 2. třídě klasických osobních vozů. Ve směru do Prahy zastaví posilový vlak také v České Třebové (odj. 17:06 hod.), Pardubicích (odj. 17:43 hod.) a v Kolíně (odj. 18:09 hod.). V opačném směru zastaví v Pardubicích, České Třebové a také ve Svitavách, Letovicích, Skalici nad Svitavou, v Blansku a v Adamově.  

Posilovány budou i další vlaky například na tratích mezi Prahou a Českými Budějovicemi, na tratích z Klatov a z Chebu do Plzně a Prahy, z Chebu a Karlových Varů přes Ústí nad Labem do Prahy nebo mezi Brnem a Ostravou. Kromě toho budou ve vybraných důležitých železničních uzlech připraveny pohotovostní posilové vozy pro operativní posílení vlaků podle skutečné obsazenosti. České dráhy tak vypraví na konci novoročního víkendu desítky posilových vozů, které dohromady nabídnou několik tisíc dodatečných míst k sezení.

I přes posílení mnoha souprav lze během neděle 3. ledna očekávat u některých spojů velmi vysokou obsazenost, proto doporučujeme všem cestujícím, kteří plánují svou cestu v tomto termínu, aby si bez odkladu zajistili rezervace míst, případně využili i dopolední spoje mimo přepravní špičku a oba páry posilových vlaků.

Posilový vlak lze doporučit především při cestách z Brna do Prahy s ohledem k omezené kapacitě vlaků railjet a EuroCity, které přijíždějí ze zahraničí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…