ČD: Papoušek a Stříbrný šíp zamíří o víkendu na drážďanský železniční festival

06.04.2018 10:59

Parní lokomotiva Papoušek a předválečný motorový vůz Stříbrný šíp zavítají na 10. Drážďanské setkání parních lokomotiv, které se koná od pátku do neděle 6. až 8. dubna v prostorech bývalého depa a dnes muzea Dresden Altstadt. Jedná se o největší setkání historických železničních vozidel v Sasku.

ČD: Papoušek a Stříbrný šíp zamíří o víkendu na drážďanský železniční festival
Foto: red
Popisek: ČD - logo

České dráhy jsou tradičním hostem na drážďanském setkání železničních vozidel. V letošním roce tam vyšlou vedle modré parní lokomotivy 477.043 s přezdívkou Papoušek také předválečný motorový vůz M 260.001. O víkendu se do akce zapojí také elektrická lokomotiva řady 371. Tato řada do loňského roku dopravovala vlaky EuroCity mezi Prahou a Drážďany a byla nahrazena moderními lokomotivami Vectron. Řada 371 nyní zajišťuje na trati do Drážďan už jen sezónní víkendový provoz zrychlených osobních vlaků Ústí nad Labem – Drážďany.

10. Drážďanské setkání parních lokomotiv slibuje bohatý program plný páry, kouře a sazí. Do depa se sjede osm parních lokomotiv různých typů. Tři z nich budu zatupovat řadu 52, tzv. válečnou lokomotivu, která byla vyrobena ve více než 7 000 exemplářích a do začátku 70. let křižovala jako řada 555.0 také československé tratě. Návštěvníci uvidí zbrojení lokomotiv vodou, uhlím, jejich otáčení na točně nebo je zahlédnou v čele několika zvláštních vlaků. Parní lokomotivy pak doplní zástupci modernějších řad, například východoněmeckých motorových lokomotiv řady 118 ze 60. let 20. století nebo elektrická lokomotiva E 77.10 z roku 1925.

Bývalé depo Dresden Altstadt ožije o víkendu provozem parních lokomotiv. Jeho velká část dnes slouží ovšem jako muzeum s mnoha železničními exponáty, které bude možné také shlédnout. Navíc pouze o tomto víkendu bude platit jedna vstupenka na 10. Drážďanské setkání parních lokomotiv v depu a muzeu Dresden Altstadt a zároveň v Technickém muzeu v budově Johanea v centru Drážďan. Další podrobnosti o programu, vstupném, příjezdových cestách atp. naleznete zde.

Z Čech do Drážďan je možné vyrazit spoji EuroCity Praha – Drážďany – Berlín, které jezdí každé 2 hodiny a cesta trvá necelé 2 a půl hodiny. V sobotu a v neděli je možné využít také přímý zrychlený osobní vlak Ústí nad Labem – Děčín – Drážďany, který odjíždí ze severočeské metropole v 9:19 hod. Další možnost cestování nabízejí spoje linek U28 / S1 Děčín – Drážďany s přestupem v Bad Schandau. K cestě lze využít různé zvýhodněné jízdenky, např. Včasné jízdenky Německo, Víkendovou skupinovou jízdenku + Německo nebo síťovou jízdenku Labe–Elbe.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

11:46 ČEZ Akademie zájemcům v Brně poradí s úsporami energií

Dozvědět se o možnostech, jak co nejlépe ušetřit za energie, zkonzultovat pořízení fotovoltaiky či t…