ČD: Trať Dolní Poustevna – Sebnitz se znovu otevře, nová linka U28 zkrátí cestovní čas až o polovinu

26.06.2014 8:01

V sobotu 5. července se znovu vrátí pravidelná osobní železniční doprava na trať Dolní Poustevna – Sebnitz. Otevření části tratě včetně železničního přechodu umožní zavést novou linku U28, která spojí Děčín, Dolní Žleb, Bad Schandau, Sebnitz, Dolní Poustevnu, Mikulášovice a Rumburk.

ČD: Trať Dolní Poustevna – Sebnitz se znovu otevře, nová linka U28 zkrátí cestovní čas až o polovinu
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Na nové lince pojede denně osm párů přímých vlaků. „Jsme velmi rádi, že České dráhy společně s DB Regio nabídnou zdejším obyvatelům i návštěvníkům pravidelné železniční spojení, po kterém tak dlouho volali. Trasa linky přes Německo přinese lidem ze Šluknovského výběžku časovou úsporu při cestování do Děčína. Nejvýhodnější bude linka pro cestující ze západní části výběžku. Konkrétně občanům Dolní Poustevny se cestovní doba zkrátí o polovinu,“ uvedl náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Michal Štěpán. Zatím trvá cesta z Dolní Poustevny do Děčína 133 minut, od 5. července 2014 se dostanou občané Dolní Poustevny do Děčína za 65 minut.

Na základě Usnesení vlády ČR č. 39/2006 a Ujednání mezi vládou ČR a SRN o hraničních přechodech na společných státních hranicích z téhož roku připravila Správa železniční dopravní cesty opravu na české straně. Vlastní stavební práce se uskutečnily v létě 2009 během 45denní nepřetržité výluky. Kromě rekonstrukce železničního spodku a svršku na několika kilometrech trati se stavbaři zaměřili také na nádraží v Dolní Poustevně, kde vzniklo úrovňové nástupiště v délce 45 m s nástupní hranou 550 mm nad kolejí a přístřešek pro cestující. Práce na přilehlém úseku dále zahrnovaly opravu jednoho mostu a rekonstrukci několika železničních přejezdů.

Provoz vlaků na „Dráze národního parku – Nationalparkbahn“

Na všech spojích budou jezdit německé motorové jednotky Desiro, vlakový personál i strojvedoucí jsou zaměstnanci Českých drah. Dopravcem na této lince jsou společně České dráhy s německým partnerem DB Regio. Vlaky objednává Ústecký kraj ve spolupráci se svým partnerem na německém území (Verkehrsverbund Oberelbe, VVO). Linka U28, která projíždí celou oblastí Českosaského Švýcarska, bude mít i svůj marketingový název „Dráha národního parku – Nationalparkbahn“. Měla by přispět ke zvýšení cestovního ruchu v této části česko–německého pohraničí.

Na lince bude platit pro cestující jedoucí z Čech do Čech tarif Českých drah, pro cestující jedoucí z Německa do Německa tarif VVO a pro cestující z Čech do příhraničí Německa a opačně tzv. Malý pohraniční styk, který v současné době platí např. mezi Děčínem a Bad Schandau. Současně se od 5. července mění jízdní řád i na trati 084 Rumburk – Mikulášovice přes Panský a přes Krásnou Lípu a Brtníky. Na této trati zatím zůstává víkendový provoz, ale vlaky budou mít v Mikulášovicích přípojné vazby k vlakům linky U28.

Slavnostní zahájení provozu se uskuteční v pátek 4. července. Pravidelný provoz začne v sobotu 5. července. Pro cestující, kteří budou mít zájem vyzkoušet nové spojení, připravily České dráhy, DB Regio a VVO při příležitosti zahájení na první červencový víkend výhodnou nabídku: cestující budou přepraveni za levnější jízdné: 10 Kč nebo 1 EUR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…