ČD rozšiřují služby pro cestující s dětmi

13.12.2014 16:05

České dráhy vypraví v jízdním řádu 2015 celkem 346 vlaků s vyhrazenými oddíly nebo místy pro cestující s dětmi do 10 let. Na lince Praha – Pardubice – Brno - Břeclav rozšiřují dětské kino do každého druhého spoje. Dětské kino tak budou mít cestující na této lince k dispozici každé dvě hodiny. V rychlovlacích SC Pendolino mají dětští cestující k dispozici portál se zábavou nebo stolní hru Elfíkova cesta.

ČD rozšiřují služby pro cestující s dětmi
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Vlaky s vyhrazenými oddíly nebo místy pro cestující s dětmi do 10 let jsou řazeny na všech důležitých rychlíkových a expresních tratích v České republice. V modernizovaných multifunkčních vozech (řada Bbdgmee) mají cestující k dispozici i větší rozkládací stoly, které lze využít při různých stolních hrách nebo kreslení, kterým si mohou děti krátit cestování. K dispozici jsou také elektrické zásuvky 230 V pro napájení notebooků a dalších elektronických zařízení cestujících, na kterých mohou sledovat například pohádky. Ve vozech jsou také rozšířené prostory vhodné místa pro uložení kočárků a na WC je k dispozici sklopný přebalovací pult.

Novinkou letošního roku je ale především dětské kino v soupravách railjet. Ty budou jezdit každé dvě hodiny na trase z Prahy přes Pardubice, Brno a Břeclav dále do Rakouska. Děti tam mohou sedět na speciálních stupíncích a sledovat dětské kreslené grotesky promítané na jednom z monitorů, kterými je vlak vybaven. Také v blízkosti těchto míst jsou úložné prostory pro kočárky a především vyhrazená místa pro cestující s dětmi.

Ve vlacích SuperCity Pendolino jsou vyhrazená místa pro cestující s dětmi ve středním voze číslo 4. Na stolech jsou tam umístěny herní plány stolní hry Elfíkova cesta. Figurky a herní kostku může zájemcům o hru poskytnout na místě vlakový doprovod. V rámci vlakového internetového portálu dostupného přes WiFi jsou navíc k dispozici další zábavné programy pro děti.

České dráhy vypravují i další speciální spoje pro cestující s dětmi. V turistické sezóně na lince Praha – Slaný je to například víkendový „Cyklohráček“, na Den dětí nebo v prosinci na Mikuláše jsou to pak různé speciální parní jízdy s programem. České dráhy provozují i další speciální vozy, které se používají při různých akcích. Jedná se například o „Vláček hráček“ nebo „Kinematovlak“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: České dráhy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…