CENDIS: Elektronické dálniční známky vstupují v platnost

31.12.2020 18:27

Dnešním dnem nabývá účinnosti novela zákona o pozemních komunikacích, a nově tedy začíná platnost elektronických dálničních známek.

CENDIS: Elektronické dálniční známky vstupují v platnost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Anketa

Která pohádka si zaslouží zamknout do trezoru a nevysílat?

hlasovalo: 10948 lidí
„Od dnešního dne už není možné koupit papírovou dálniční známku, ale jen novou elektronickou. Do konce ledna nicméně stále platí staré roční papírové známky. Většina motoristů tak bude potřebovat e-známku až od 1. února. Nové známky si však můžete koupit již nyní a jejich platnost je možné až o 3 měsíce odložit,“ uvedl mluvčí projektu e-známek Martin Opatrný.

Již během prosince loňského roku si lidé koupili 142 550 (k 31.12.2021) e-známek v celkovém objemu 211 milionů korun.

Nejjednodušší možností, jak si elektronickou známku pořídit, je na e-shopu eDalnice.cz. Stačí pouze zadat SPZ vozidla, vybrat druh e-známky, nastavit datum začátku platnosti a zvolit druh platby. „Pokud dálniční známku potřebuji rychle, zaplatím kartou. Bankovní převod využijí ti, kteří nespěchají. Lze ho využít, pokud je začátek platnosti e-známky minimálně 5 dní od zadání platby,“ vysvětlil Opatrný.

Zájemci mohou při nákupu na webu také vyplnit kontaktní údaje, na které jim systém automaticky zašle upozornění na končící platnost e-známky.

Další možností nákupu jsou pobočky České pošty nebo čerpací stanice EuroOil. Při zadávání údajů je ovšem nezbytná obezřetnost. Případné opravy chyb (jako např. SPZ či datum začátku platnosti) je možné provést do 15 minut od nákupu na stejné pobočce. Je to podobné jako přepočítat si peníze vrácené při běžném nákupu.

Zejména zahraniční motoristé mohou od 1. 1. 2021 využít pro nákup e-známek 12 samoobslužných kiosků. Jsou rozmístěny zejména v příhraničních oblastech a poslouží jak českým, tak zahraničním motoristům. Nabízí komunikaci v češtině, angličtině, němčině, polštině, maďarštině a ruštině. Úhradu přijímají pouze platební kartou.

Seznam všech distribučních míst (včetně kiosků) je na webu eDalnice.cz zanesen do interaktivní mapy ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…