ČEPRO: Nejvyšší soud odmítl dovolání Kadlece a Houšky v kauze čtvrtmiliardové škody, způsobené při správě majetku

04.06.2021 13:30

Dovolací soud rozhodl v případu porušení povinnosti při správě cizího majetku, kterým odsouzení Ing. Tomáš Kadlec a Ing. Alexandr Houška způsobili společnosti ČEPRO škodu více než 261 milionů Kč. V případě obou odsouzených Nejvyšší soud odmítl podaná dovolání a potvrdil tak správnost odsuzujícího rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 1.

ČEPRO: Nejvyšší soud odmítl dovolání Kadlece a Houšky v kauze čtvrtmiliardové škody, způsobené při správě majetku
Foto: red
Popisek: Čepro

Trestní stíhání bývalých manažerů společnosti ČEPRO bylo zahájeno již v roce 2009, obžaloba byla podána o 2 roky později. Oba současní odsouzení byli v průběhu trestního řízení třikrát částečně zproštěni obžaloby, resp. jejich trestní stíhání bylo částečně zastaveno. Posléze však ze strany soudů vyšších stupňů vždy došlo ke zrušení těchto rozhodnutí, a to z důvodu závažných procesních pochybení.

V roce 2017, po vydání třetího zprošťujícího rozsudku, který opětovně odporoval závaznému právnímu názoru Nejvyššího soudu, došlo ke změně složení senátu soudu prvního stupně, když Městský soud v Praze případ odňal soudkyni JUDr. Heleně Králové. „Po změně senátu již řízení proběhlo relativně rychle a vina Ing. Kadlece a Ing. Houšky ve vztahu k poškození zájmů společnosti ČEPRO byla jednoznačně prokázána,“ komentuje advokát JUDr. Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, s.r.o., která společnost ČEPRO v soudních sporech zastupuje.

„O důvodnosti podaného trestního oznámení jsem byl od počátku přesvědčen, a to i přes opakované zproštění obžaloby. Rozhodnutí představuje ukončení letité zátěže spojené s trestním řízením, ve kterém byla společnosti ČEPRO přiznána rekordní škoda přesahující 260 milionů Kč. V tomto ohledu nemělo trestní řízení pro společnost ČEPRO obdoby,“ uvádí její generální ředitel, Mgr. Jan Duspěva.

Odsouzení škodu způsobenou společnosti ČEPRO dobrovolně neuhradili, a to ani zčásti. Krátce po vydání pravomocného odsuzujícího rozsudku tak bylo proti Ing. Tomášovi Kadlecovi a Ing. Alexandru Houškovi zahájeno exekuční řízení. Jeho průběh je nicméně zpomalován návrhy na částečné zastavení (či alespoň odklad) exekuce a dalšími obstrukčními kroky, jejichž prostřednictvím se Ing. Tomáš Kadlec a jeho bývalá manželka brání proti exekučním příkazům vydaným zejména na nemovitý majetek.

Více ke kauzám společnosti ČEPRO ZDE.

Státní distributor paliv ČEPRO, a.s., je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. ČEPRO provozuje síť 1135 km produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 mil. m³. Společnosti náleží 205 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR. Síť EuroOil je největší český distributor pohonných látek v České republice. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…