ČEPRO: Nejvyšší soud odmítl dovolání Pechana i Krejčíře v kauze miliardových podvodů

19.01.2021 12:39

Nejvyšší soud rozhodl v případu podvodů připravovaných na společnost ČEPRO organizovanou zločineckou skupinou kolem JUDr. Martina Pechana a Ing. Radovana Krejčíře. V případě obou odsouzených odmítl podaná dovolání, čímž potvrdil správnost odsuzujícího rozsudku Městského soudu v Praze.

ČEPRO: Nejvyšší soud odmítl dovolání Pechana i Krejčíře v kauze miliardových podvodů
Foto: red
Popisek: Čepro

Trestní spis byl na Nejvyšší soud doručen v prosinci roku 2018 a dovolací řízení probíhalo téměř 2 roky. Ačkoliv Nejvyšší soud ve věci rozhodl již dne 19. srpna 2020, vypracování písemného odůvodnění rozhodnutí trvalo až do prosince roku 2020. Doba trvání dovolacího řízení se pak odrazila na podrobnosti odůvodnění a důsledném vypořádání argumentace odsouzených.

Generální ředitel společnosti ČEPRO, Mgr. Jan Duspěva, k usnesení Nejvyššího soudu uvedl: „Rozhodnutí představuje potvrzení naší argumentace, kterou jsme řadu let uplatňovali. Odmítnutí dovolání vnímám jako další krok směrem ke skončení rozsáhlých soudních řízení, které společnost ČEPRO již 15 let zatěžují.“

V této souvislosti je třeba zmínit zejména civilní spor o fiktivní pohledávku ve výši přibližně 2,6 mld. Kč uplatňovanou společností Lancelin, SE. Městský soud v Praze sice rozsudkem ze dne 4. dubna 2019 žalobu v celém rozsahu zamítl, nicméně žalobkyně podala odvolání, o kterém Vrchní soud v Praze dosud nerozhodl. „Věřím, že rozhodnutí Nejvyššího soudu bude impulsem, aby bylo i toto řízení co nejdříve skončeno ve prospěch společnosti ČEPRO,“ říká Duspěva.

S tím souhlasí i advokát JUDr. Jaromír Císař, společník advokátní kanceláře CÍSAŘ, ČEŠKA, SMUTNÝ, s.r.o. která společnost ČEPRO v soudních sporech zastupuje. „Po rozhodnutí Nejvyššího soudu již nemohou panovat jakékoliv pochybnosti o tom, že společnost ČEPRO byla terčem kriminálního ataku. A to tím spíše, že dovolání bylo odmítnuto jako zjevně neopodstatněné. Již na základě této skutečnosti je zcela proti smyslu věci, aby byl o totožné fiktivní pohledávce veden civilní spor,“ komentuje Císař.

K fiktivnosti pohledávky, kterou v současné době vymáhá společnost Lancelin, SE, Nejvyšší soud mj. uvádí: „Fiktivnost pohledávek je tak doložena celou řadou důkazů, které do sebe zapadají, a nedovolují přijmout jiný závěr, než jaký učinily soudy nižších stupňů, že vše bylo předem promyšleno a naplánováno tak, aby se vyvolalo zdání pravosti pohledávek a obvinění se mohli obohatit na úkor českého státu.“

Více ke kauzám společnosti ČEPRO ZDE.

Státní distributor paliv ČEPRO, a.s., je jedním z největších průmyslových podniků v České republice. ČEPRO provozuje síť 1135 km produktovodů, k dispozici má 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 mil. m3. Společnosti náleží 205 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR, která je z hlediska počtu stanic třetí největší a z pohledu prodejů pohonných hmot čtvrtá nejvýznamnější v ČR. Síť EuroOil je největší český distributor pohonných látek v České republice. Více ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…