ČEZ: Bobule na chladicí věži otevřou jaderný vinohrad v Dukovanech

26.06.2020 14:50

Na pátek 3. července připravují energetici z Jaderné elektrárny Dukovany hned dvě světová „nej“. První je slavnostní představení největší jaderné vinice, která se nachází v širším areálu elektrárny a druhou je světová premiéra obří filmové projekce na betonový plášť jedné z osmi chladicích věží s novým projektorem se svítivostí 50 000 lumenů od společnosti Panasonic.

ČEZ: Bobule na chladicí věži otevřou jaderný vinohrad v Dukovanech
Foto: cez.cz
Popisek: Jaderná elektrárna Dukovany

Diváci Letního kina a autokina pod chladicími věžemi Jaderné elektrárny Dukovany tak budou moci mimořádně shlédnout film z vinařského prostředí Bobule, jehož trilogii představí i protagonisté filmu.

Počet vysázených hlav révy vinné symbolizuje aktuální dosažitelný výkon všech čtyř dukovanských bloků, je tak pravděpodobně největším vinohradem, který se nachází v těsné blízkosti chladicích věží s jedinečnými mikroklimatickými podmínkami. „Jaderný vinohrad je novým turistickým místem přístupným návštěvníkům regionu v průběhu celého roku. Turisté si mohou vinici prohlédnout zblízka a odpočinout si pod dominantou elektrárny, kterými jsou 125 metrů vysoké chladicí věže,“ sdělil ředitel jaderné elektrárny Roman Havlín.

Filmová projekce na chladicí věže vyžaduje maximální kvalitu a klade tak vysoké nároky na světelné parametry projektoru. Díky společnosti Panasonic a jejich nejvýkonnějšímu 4K laserovému projektoru  PT-RQ50K, , bude možné v pátek 3.7. poprvé v historii promítat na betonový povrch chladicí věže. „Je to pro nás dvojnásobná premiéra. Poprvé bude tento projektor  použitý v České republice a současně poprvé pro projekci filmu v takto obřím poměru na chladicí věž,“ prozradil zástupce společnosti Panasonic Marketing Europe, Zdeněk Krýsl. Projektor má světelný výkon 50.000 ANSI lumen a je primárně určen pro obří projekce, video mapping nebo pro nasvícení velkoplošných pozadí.

Bližší informace budou představeny při slavnostním křtu jaderné vinice, který proběhne v pátek 3.7. v 15.00 hodin a mimořádná projekce filmu na chladicí věž se uskuteční ve stejný den ve 22.00 hod na parkovišti JE Dukovany.  Rezervace míst do Letního kina a autokina se neprovádí.

Od začátku provozu elektrárna Dukovany vyrobila 454 599 000 megawatt hodin elektřiny. Dukovany a Temelín jsou zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…