ČEZ: Budějovické středoškoláky čeká unikátní stáž v Jaderné elektrárně Temelín

28.02.2024 14:49 | Tisková zpráva

Unikátní odborná praxe čeká na jedenáct chlapců a jednu dívku ze Střední průmyslové školy strojní a elektro České Budějovice v Jaderné elektrárně Temelín. V prostředí jihočeského jaderného zdroje stráví dva týdny.

ČEZ: Budějovické středoškoláky čeká unikátní stáž v Jaderné elektrárně Temelín
Foto: ČEZ
Popisek: Logo ČEZ

Setkají se s řadou odborníků a přímo na místě se seznámí s důležitými zařízeními. Jde o jeden z programů, pomocí kterých chce ČEZ zajistit dostatek personálu pro budoucí provoz současných bloků i nových rozvojových projektů.

Celkem tři desítky přednášek připravili odborníci z ČEZ, ŠKODA JS a ČEZ Energoservis pro dvanáctku studentů. Studenti se například dozví, jak se kontroluje jaderný reaktor nebo jak se využívají pokročilé metody virtuální reality a 3D tisku v prostředí jaderné elektrárny. Vedle toho se seznámí s parní turbínou, bezpečnostními dieselgenerátory nebo nahlédnou do tajů vibrační diagnostiky.

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 50007 lidí

ČEZ si od podobných programů slibuje dostatek personálu pro budoucí provoz i rozvojové projekty. Jen letos plánuje do Temelína přijmout přibližně stovku nových lidí. „Procházíme generační obměnou, připravujeme se na šedesátiletý provoz a před námi jsou rozvojové projekty. To jsou všechno oblasti, pro které budeme potřebovat kvalifikované lidi. A pro mladé lidi elektrárna představuje příležitost, jak najít stabilní pracovní uplatnění v perspektivním oboru,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Jak lze využít virtuální realitu v prostředí jaderné elektrárny představí studentům oborníci ŠKODA JS v závěru příštího týdne. „Virtuální realitu využíváme k nácviku některých důležitých činností, při kterých je důležitá bezpečnost, kvalita i čas provedení. Takovým příkladem jsou například práce při montáži vík kontejneru na použité palivo,“ uvedl Jan Hais, vedoucí střediska Temelín ze ŠKODA JS.

Už loni ČEZ a Jihočeský kraj uzavřely smlouvu o spolupráci se Střední průmyslovou školou strojní a elektrotechnickou České Budějovice. Společně zde vytvoří moderně vybavené učebny a programy cíleně zaměřené na jadernou energetiku. Na Střední odborné škole a středním odborném učilišti Hněvkovice od loňského září funguje zcela nový obor Svářeč a potrubář v jaderné energetice. I zde se učni připravují na aktuálně nejmodernějším zařízení. A součástí těchto partnerství jsou i oborné stáže přímo v prostředí jihočeské jaderné elektrárny.

Aktuálně v Jaderné elektrárně Temelín pracuje 1 442 lidí, z toho 198 tvoří ženy.

Od začátku roku elektrárna Temelín vyrobila 2,8 terawatthodin elektřiny. Společně s Dukovany jde o zdroje, které produkují největší množství čisté elektrické energie a podílí se tak výraznou měrou na bezemisní výrobě Skupiny ČEZ. Ročně se díky jaderným elektrárnám nevypustí do ovzduší přibližně dvě desítky miliónů tun CO2.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…